NOS Nieuws

Aardbeving in Taiwan: je hebt geen kans om weg te komen

De dag na de zware aardbeving van 6,4 op de schaal van Richter neemt Taiwan voorzichtig de schade op. Tot nu toe zijn er in de stad Tainan veertien doden geteld en bijna 400 gewonden.

Achttien gebouwen zijn ingestort of zwaar beschadigd. Volgens correspondent Oscar Garschagen is het goed mogelijk dat er nog slachtoffers worden gevonden. "Het is niet duidelijk of iedereen al uit die gebouwen is. Chinees Nieuwjaar komt eraan dus er was veel familie over de vloer. Men houdt er rekening mee dat het aantal slachtoffers nog kan oplopen."

Voor een zware aardbeving lijkt de schade relatief beperkt, maar Taiwan is dan ook goed voorbereid op aardbevingen. Het is de vijftiende in tien jaar. "De beving was in een dichtbevolkt deel van Taiwan met meer dan twee miljoen inwoners, maar er staat hier vooral laagbouw en er zijn ook veel moderne gebouwen. Dat verklaart waarom de materiële schade niet groot is. Er staan ook chipfabrieken. Die melden niet dat de productie wordt stilgelegd."

  • AFP
    Reddingsteams aan het werk na de aardbeving in Taiwan
  • AFP
    Achttien gebouwen zijn ingestort of zwaar beschadigd.
  • AFP
    Reddingswerkers zoeken naar overlevenden tussen het puin
  • EPA
    Volgens de brandweer zijn zeker 220 mensen gered
  • EPA
    Rook belemmert het reddingswerk in dit ingestorte gebouw
  • AFP
    Veel mensen zaten vast in hun woningen na de beving
  • EPA
    Een baby wordt met spoed naar het ziekenhuis gebracht

Sommige gebouwen in de stad Tainan helden na de beving zo ver over dat de balkons op de eerste verdieping de grond raakten. "Het gebouw schudde verschrikkelijk", vertelt een bewoner. "De flat stond helemaal schuin. Alles viel op de grond. We moesten via een raam op de tweede verdieping naar buiten."

Van een ander flatgebouw in Tainan stortten de onderste twee verdiepingen in. Die waren niet bewoond dus er vielen geen slachtoffers. 36 bewoners konden veilig ontsnappen. "Toen ik naar beneden rende, zag ik dat de hele eerste verdieping was verdwenen. De trap was weg. Dus moesten we op de politie wachten om ons te redden."

Toen ik naar beneden rende, zag ik dat de hele eerste verdieping was verdwenen.

Bewoner flatgebouw in Tainan

Journaliste Kate Lao Shaffner woont op 20 minuten van het epicentrum. Ze vertelt de BBC hoe ze om 4 uur in de nacht wakker schrok in haar flatwoning. "Het hele gebouw was aan het schudden. Het maakte veel lawaai en ik weet niet hoelang het duurde. Ik dacht alleen maar: laat het voorbij zijn. Ik heb twee jonge kinderen en ik hoorde ze roepen. Maar alles schudde te veel om op te kunnen staan. Je weet op dat moment niet of het nog erger wordt. Dat is beangstigend. Want je hebt geen kans om weg te komen."

Shaffner weet dat het veel erger had kunnen zijn. Ze herinnert zich nog de zware beving die Taiwan in 1999 trof. Toen vielen er meer dan 2000 doden. "Dat was verschrikkelijk. Sindsdien ben ik bang voor aardbevingen. Dat is misschien de enige schaduwzijde van het wonen hier."

Taiwan, met in het zuidwesten Tainan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl