NOS Nieuws

Minder zzp'ers verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid

Steeds minder zzp'ers zijn verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft maar een op de vijf zelfstandigen zonder personeel zo'n verzekering afgesloten. Bij werknemers wordt verplicht een premie voor arbeidsongeschiktheid ingehouden op het salaris, maar zzp'ers moeten dit zelf regelen. Dat geldt ook voor pensioenpremies.

In 2011 was nog 23,4 procent verzekerd. Twee jaar later daalde dat aantal tot 21,9 procent. Vooral zzp'ers met een hoog inkomen hebben een verzekering tegen langdurig ziek zijn. Zelfstandigen met een laag inkomen zijn zelden verzekerd.

Jongeren

Mannen die als zzp'er werken verzekeren zich eerder dan vrouwen. Ook als ze geen partner hebben, hebben vrouwen minder vaak een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Mannen verzekeren zich juist wel beter als ze een partner hebben. Van die groep sloot 33 procent een verzekering af.

Jongeren zijn zelden verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Slechts een op de tien zzp'ers tot 25 jaar betaalt een aov-premie. Voorzitter Maarten Post van ZZP-Nederland denkt dat dat komt omdat jongeren nog het bewustzijn missen van wat ze kan overkomen.

In de leeftijd van 25 tot 45 jaar is een kwart verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Van de 65-plussers heeft slechts 1 procent een verzekering lopen.

Leeftijdsgrens

Volgens Post is een van de problemen dat de verzekeraars vaak mensen uitsluiten of niet accepteren. Ook is er een leeftijdsgrens van 55 jaar. Hij vindt dat er een wettelijk kader moet worden opgesteld waarin de verzekeraars gebonden zijn aan een bepaalde dekking.

"Geen kleine lettertjes, maar helderheid en transparantie en acceptatie in plaats van uitsluitingen. Dan zullen denk ik meer ZZP'ers zich gaan verzekeren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl