Astronaut Edgar Mitchell is overleden
NOS Nieuws

Zesde man op de maan overleden

Astronaut Edgar Mitchell is op 85-jarige leeftijd overleden. Mitchell was de zesde man die voet zette op de maan. Hij maakte deel uit van de missie Apollo 14. Het was zijn enige ruimtereis.

Apollo 14 stond onder leiding van Alan Shepard, de eerste Amerikaan ooit in de ruimte. Mitchell was tijdens de missie verantwoordelijk voor het veilig neerzetten van de maanlander Antares. Dat lukte op 5 februari 1971, waarna Mitchell met Shephard op de maan kon wandelen. Het werd de langste wandeling op de maan ooit. Uiteindelijk bleven ze 9 uur en 17 minuten op het maanoppervlak.

De twee astronauten verzamelden 43 kilo aan bodemmonsters. Ook waren ze de eerste die kleurenbeelden naar de aarde stuurden. Maar de bekendste anekdote draait om golfballen. Die waren samen met een golfclub door Shephard 'meegesmokkeld' om het eerste potje golf in de ruimte te spelen.

Buitenaards leven

In een interview in 1997 vertelde Mitchell dat hij astronaut wilde worden nadat president John F. Kennedy bekendmaakte dat hij mensen naar de maan wilde sturen. "Dat is sinds mijn jongste jaren mijn drijfveer geweest; het ontdekken, onderwijzen en onderzoeken," vertelde hij.

Mitchell werkte in 2009 mee aan het Disclosure Project. Veel prominenten verklaarden zeker te weten dat er ontmoetingen zijn geweest met buitenaardsen. Mitchell riep de Amerikaanse overheid op om de waarheid te vertellen over buitenaards leven.

Hij verwees onder meer naar het zogenoemde Roswell-incident. Mitchell groeide op in de buurt van die Amerikaanse plaats. De VS zouden daar, op de geheime locatie Area 51, de wrakstukken van een ufo bewaren die daar in 1947 zou zijn neergestort. De CIA gaf het bestaan van Area 51 later toe, maar verklaarde niks over ufo's en buitenaards leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl