Extra zorg voor dikke Amsterdamse kinderen
De gemeente Amsterdam stelt speciale verpleegkundigen aan om dikke kinderen te helpen met hun strijd tegen overgewicht. Een op de vijf kinderen in Amsterdam is te zwaar.
Zorgverzekeraar Zilveren Kruis betaalt de komende drie jaar een zorgcoördinator voor 9000 kinderen, meldt RTVNH. Dat is een speciaal opgeleid verpleegkundige, die contact houdt met alle professionals die met het kind werken, overlegt met het gezin welke zorg nodig en passend is en houdt over meerdere jaren in de gaten hoe het met het kind gaat. Volgens de gemeente is deze aanpak uniek in Nederland.
Er zijn in Amsterdam nu 25.000 kinderen met overgewicht. 2300 van hen lijden zelfs aan een levensbedreigende vorm van overgewicht, morbide obesitas genoemd. Amsterdam wil in 2033 alle kinderen op een gezond gewicht hebben.
Actieplan
Wethouder Van den Burg presenteerde in 2013 een actieplan, omdat toen bijna een kwart van de Amsterdamse kinderen te zwaar bleek te zijn. Landelijk is dat 15 procent. Vooral in de arme wijken van de stad wonen veel te dikke kinderen.
Dit jaar komen de 2300 kinderen met morbide obesitas in een zorgtraject. In 2017 volgen de kinderen met obesitas.
Vorige maand stuurde de gemeente nog, samen met veel andere consumentenorganisaties, een verzoek aan de meidengroep K3 om geen reclame meer te maken voor ongezond eten en snoep.