NOS Nieuws

Twitter blokkeert 125.000 extremistische accounts

Twitter heeft sinds de zomer van 2015 meer dan 125.000 accounts verwijderd nadat gebruikers er terreurdaden hadden verheerlijkt of aangekondigd. De meeste aanstootgevende tweets gingen over IS, zegt Twitter in een toelichting.

Daarin meldt het bedrijf ook dat het aantal medewerkers die verdachte accounts opsporen en onderzoeken, is verdubbeld. De meeste tips daarover komen van gewone gebruikers. Zij kunnen een fout account rapporteren.

Twitter gebruikt verder speciale software om zulke accounts op het spoor te komen. "Dat heeft resultaat opgeleverd", zegt het bedrijf. Twitter ziet naar eigen zeggen ook een afname in terreuractiviteiten op het sociale medium.

Parijs

NOS-techredacteur Nando Kasteleijn zegt dat er lange tijd kritiek was op de rol van sociale media. Die zouden een instrument van terroristen zijn geworden, omdat die niet werden gehinderd in hun communicatie en er vrijelijk volgers konden ronselen. "Na de aanslagen in Parijs heeft Twitter de capaciteit om foute accounts op te sporen, flink opgeschroefd", zegt Kasteleijn.

Twitter benadrukt dat er geen "magisch algoritme" is waarmee terroristische tweets kunnen worden opgespoord. Het blijft mensenwerk, aldus het bedrijf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl