Bestrijding van de Aedes-mug die het zika-virus verspreidt in een kerk in Colombia
NOS Nieuws

Colombia meldt drie doden als gevolg van zika-virus

Gezondheidsautoriteiten in Colombia zeggen dat er in dat land drie mensen zijn gestorven aan het syndroom van Guillain-Barré, nadat ze door het zika-virus besmet waren geraakt. Volgens de directeur van het Nationaal Gezondheidsinstituut raakten de drie totaal verlamd, waarna ze zijn overleden.

Het syndroom van Guillain-Barré is een neurologische aandoening die in extreme gevallen tot ernstige verlamming kan leiden. De ziekte wordt mogelijk veroorzaakt door een infectie, maar dat staat allerminst vast. Wetenschappers onderzoeken of er een verband is tussen het zika-virus en het ontstaan van Guillain-Barré.

Condooms

In Colombia zijn 20.000 besmettingen met het zika-virus bekend. Minister van Volksgezondheid Gaviria denkt dat het er in werkelijkheid 80.000 tot 100.000 kunnen zijn. De meeste mensen die besmet raken, vertonen geen ziekteverschijnselen of slechts lichte.

Gezondheidsautoriteiten in het buurland Venezuela zeiden vorige week dat 255 gevallen van Guillain-Barré mogelijk verband houden met besmetting met het zika-virus.

In de VS krijgen mannen die gebieden hebben bezocht waar het zika-virus heerst het advies om condooms te gebruiken als zij seks hebben met zwangere vrouwen. Dat moeten zij de hele zwangerschap blijven doen. Verder wordt hen aangeraden ook condooms te gebruiken bij seks met vrouwen die niet zwanger zijn.

Muggen

Het zika-virus wordt verspreid door muggen. Mogelijk is besmetting van zwangere vrouwen een oorzaak van microcefalie. Dat is een aandoening van het centrale zenuwstelsel waarbij de hersenen zich niet volledig ontwikkelen en de schedel te klein blijft.

Of er echt een verband is tussen het virus en microcefalie is niet aangetoond. In Brazilië komen minder gevallen van microcefalie voor dan werd aangenomen. Na het uitroepen van een noodtoestand door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO wordt wereldwijd onderzocht of dat verband bestaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl