Heerhugowaard plaatst reclameborden
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Gemeenten vechten om nieuwbouw ziekenhuis

Het is een flinke rel geworden: een internetcampagne van Heerhugowaard om de nieuwbouw van het Medisch Centrum Alkmaar binnen te halen. In eerste instantie liet de gemeente zijn betrokkenheid bij de actie niet merken. Tot woede van buurgemeente Alkmaar, maar een oplossing lijkt nu in zicht.

Bewust anoniem

Het ziekenhuis was al van plan om te verhuizen van Alkmaar naar buurgemeente Heerhugowaard, maar wilde bedenktijd. Daarop verscheen de actiepagina www.hetnieuwemca.nl. Dat leek een particulier initiatief, maar later bleek dus dat Heerhugowaard erachter zat. De gemeente gaf toe dat de site bewust anoniem was gehouden.

De strekking van de site is duidelijk, schrijft RTVNH: verhuizing naar Heerhugowaard is voor het ziekenhuis het beste. Daar zou het veel beter bereikbaar zijn voor hulpdiensten. "Gelukkig maar, want beperkingen kunnen mensenlevens kosten."

Toen bleek dat Heerhugowaard zelf achter de site zat, schortte de gemeente Alkmaar alle samenwerking op. Het ziekenhuis was er ook niet blij mee. "Op de website wordt gesuggereerd dat patiëntenzorg niet voorop staat en dat vinden we een kwalijke zaak. Die feiten kloppen niet", zegt een woordvoerder.

Landje geef

Om de boel te redden biedt Heerhugowaard nu aan om de gemeentegrens aan te passen. Het nieuw te bouwen ziekenhuis komt dan toch op Alkmaarse grond te staan.

"Een verhuizing naar Heerhugowaard ligt gevoelig omdat Alkmaarse kinderen die in het ziekenhuis worden geboren, als geboorteplaats Heerhugowaard in hun paspoort hebben staan", zegt burgemeester Ter Heegde.

Hij noemt het een handreiking. Een groot deel van de gemeenteraad staat volgens de burgemeester achter het idee. Er zijn al reclameborden geplaatst: "Wij geven Alkmaar de ruimte", en "Patiëntenbelang is grenzeloos". De gemeente Alkmaar heeft nog niet gereageerd op het voorstel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl