Hoofdverdachte Farid A. op een foto die in Syrië gemaakt zou zijn
NOS Nieuws

Duitse terreurverdachten onder valse identiteit naar Europa gereisd

De leider van de vermeende terreurcel die gisteren in Duitsland werd opgerold, is onder een valse identiteit het land binnengekomen. De 34-jarige Algerijn Farid A. toonde bij het indienen van een asielaanvraag Syrische identiteitspapieren en gebruikte nog zeker twee andere identiteiten. Ook zijn 27-jarige vrouw had valse papieren. Het echtpaar is gisteren in een asielzoekerscentrum in Sauerland opgepakt.

De Duitse veiligheidsdienst BfV heeft sterke aanwijzingen dat de twee door de terreurgroep Islamitische Staat naar Duitsland zijn gestuurd om aanslagen te plegen. Onderzoek van hun computers en gsm's moet daarvoor bewijs leveren. Concrete aanwijzingen over doelen en tijdstippen zijn er niet. De Duitse justitie besloot desondanks in te grijpen om te voorkomen dat het te laat zou zijn.

De politie heeft foto's gevonden waaruit blijkt dat A. in Syrië is geweest. Daar zou hij een militaire training hebben gevolgd. Eind vorig jaar kwam het stel naar Duitsland. "We hebben bij de aanslagen van 13 november in Parijs gezien dat IS bewust terroristen met vluchtelingen meestuurt", zei de chef van de Duitse veiligheidsdienst BfV vanmorgen in een tv-programma van de Duitse publieke omroep.

Andere verdachten

Behalve dit echtpaar werden gisteren nog twee Algerijnen van 26 en 49 opgepakt: een in Hannover en een in Berlijn. De verdachte uit Berlijn had Duitsland in 2013 verlaten en keerde een jaar later met valse Franse papieren terug. Daarna maakte ook hij gebruik van meerdere identiteiten.

De BfV heeft de vier in januari in het vizier gekregen. Naar twee verdachten wordt nog gezocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl