NOS Nieuws

Rutte verwijt Turkije niets in vluchtelingencrisis

Rutte: geen verwijt aan Turkije

Premier Rutte vindt dat Turkije niets te verwijten valt bij het indammen van de vluchtelingenstroom. Na de ministerraad zei hij dat de afspraken tussen de EU en Turkije over het beperken van de aantallen vluchtelingen te traag worden uitgevoerd en dat er te veel mensen oversteken van Turkije naar Griekenland. Gisteren liet hij zich ook al kritisch uit over het tempo.

De EU heeft 3 miljard euro uitgetrokken om de Turken te helpen met het uitrusten van vluchtelingenkampen en met andere voorzieningen. Rutte, op dit moment EU-voorzitter, benadrukte dat Turkije te maken heeft met meer dan 2 miljoen vluchtelingen uit Syrië en dat daar door de actuele situatie in de Syrische stad Aleppo nog meer dreigen bij te komen. "Het is een hel in Syrië en de mensen vluchten daar nu letterlijk voor de bommen en granaten."

Respect

De premier zei dat bij groot respect heeft voor de manier waarop Turkije omgaat met de opvang. Hij vindt het aanmatigend om de Turken verwijten te maken. "De Turken doen verschrikkelijk veel en we hebben tot nu toe als Europa daar geen grote bijdrage aan geleverd."

Rutte benadrukte dat vluchtelingen langere tijd in Turkije moeten kunnen blijven en dat ze moeten kunnen terugkeren naar Syrië als het daar veilig wordt. Maar hij vindt ook dat EU-landen zich moeten realiseren dat zij zelf ook mensen uit Turkije moeten opnemen.

Gisteren heeft Rutte in Londen over de vluchtelingencrisis gepraat met onder anderen de Duitse bondskanselier Merkel, de Griekse premier Tsipras en de Turkse premier Davutoglu. Woensdag komt Davutoglu naar Nederland en de week erna is er weer een Europese top over de crisis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl