In Londen rijzen de huurprijzen de pan uit
NOS Nieuws

Londenaren geven ruim de helft van hun inkomen uit aan huur

  • Suse van Kleef

    Correspondent Groot-Brittannië

  • Suse van Kleef

    Correspondent Groot-Brittannië

In de Randstad en met name in Amsterdam blijven de huren in de vrije sector maar stijgen, zo bleek vandaag uit nieuwe cijfers. Een trend die moeilijk lijkt te stoppen. In Londen is de situatie nog veel ernstiger. Daar geven Londenaren inmiddels zo’n zestig procent van hun inkomen uit aan huur.

Dat heeft tot gevolg dat steeds meer mensen moeten flatsharen, hun huis met anderen moeten delen, om rond te kunnen komen. Zoals de veertigers Sacha en Aurelie die samenwonen in een appartement in Clapton Pond, op ruim drie kwartier van de stad. Ze willen nu hun tweede slaapkamer gaan verhuren, voor meer dan 1000 euro per maand. "Ik geef nu zo’n 50 procent van mijn inkomen uit aan huur", vertelt IT’er Sacha. "Dus extra inkomsten zijn heel erg welkom." Maar, zegt zijn vriendin Aurelie, "dan heb je dus wel wildvreemden in je huis."

Sacha en Aurelie betalen 2000 euro p/m voor Londens tweekamerappartement

Hoe nijpend de situatie is, merk je als je een rondje maakt langs de honderden sites die kamers en appartementen aanbieden. Tweekamerappartementen van duizenden euro’s per maand zijn geen uitzondering. Maar, opvallender: het enorme aantal huizendelers. En dan gaat het zeker niet alleen om jongvolwassenen.

Huisgenoten

Advertenties van drie vijftigers op zoek naar een huisgenoot, maar ook hele gezinnen die een kamer verhuren zijn doodgewoon. "Het is raar om ons huis te delen met iemand die je niet kent", vertelt Rae, die samen met haar man en zoontje én een huurder woont. "Je weet niet wie je in je huis toelaat. Daar maak ik me zorgen over."

"Mijn zoon slaapt nu nog bij ons in de kamer, maar als hij ouder wordt gaat dat ook niet meer", vervolgt ze. "Zelfs als de ouders alle twee werken is het moeilijk. Ik denk wel eens aan verhuizen naar het buitenland."

De zeventigjarige Catherine verhuurt al jaren een kamer in haar huis. "Ik heb een klein pensioen. Zonder een huisgenoot kan ik mijn lasten niet betalen." Daarnaast: "In deze tijden van hoge woonlasten en onzekerheid op de arbeidsmarkt kan het zomaar zo zijn dat een van mijn volwassen kinderen weer noodgedwongen bij me intrekt."

Kleiner gaan wonen is dus geen optie voor Catherine. "De lasten gaan bovendien niet door de helft als ik twee keer zo klein ga wonen. Die blijven redelijk hoog."

Makelaar

Het is gewoon een kwestie van veel meer vraag dan aanbod, zegt Max Chaudry, die werkt voor Winkworth, één van de grootste makelaarskantoren van Londen. "Iedereen wil in deze stad wonen. Hier zit het grootste financiële centrum van de wereld en bijna alle multinationals hebben hier hun hoofdkantoor. De afgelopen tien jaar is dat alleen nog maar meer geworden."

Tel daar bij op dat Londen als een magneet werkt voor rijke buitenlandse investeerders. Russen, Qatari, Chinezen of Amerikanen: ze willen allemaal een graantje meepikken van de almaar stijgende prijzen op de Londense huizenmarkt. En dus lijkt er voorlopig geen einde te komen aan de hoge huren: Ook vorig jaar stegen die in Londen met 11,6 procent.

"Je ziet het in alle metropolen gebeuren", vervolgt de makelaar. "Als de vraag naar huurhuizen in Amsterdam net zo blijft groeien, dan zal het daar ook zo worden als hier."

Om aan de vraag te voldoen zou Londen per jaar alleen al 50.000 huizen moeten bouwen. Maar de afgelopen jaren bouwt de stad nog niet eens de helft van het benodigde aantal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl