Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa krijgt de steun van de Afrikaanse federatie
NOS Voetbal

Afrikaanse federatie steunt Salman in FIFA-strijd

De Afrikaanse voetbalfederatie CAF heeft zijn steun uitgesproken aan sjeik Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa in de strijd om de opvolging van de geschorste FIFA-voorzitter Sepp Blatter.

54 bonden

Het CAF-bestuur maakte de beslissing vrijdag bekend na een vergadering in Rwanda. Daarmee slaat sjeik Salman een grote slag in de verkiezingsstrijd, waarin de Zwitser Gianni Infantino zijn grootste rivaal lijkt. De CAF is met 54 leden de grootste continentale federatie binnen de FIFA.

De beslissing zal hard aankomen bij de enige kandidaat van het Afrikaanse continent, de Zuid-Afrikaan Tokyo Sexwale. Ook de Jordaanse prins Ali bin Al Hussein en de Fransman Jérôme Champagne strijden om het FIFA-voorzitterschap.

Unaniem?

Volgens het bestuur van de Afrikaanse voetbalfederatie staan alle 54 bonden achter de kandidatuur van Salman. Opvallend genoeg bedankte prins Ali enkele uren na die mededeling het bestuur van de Egyptische bond voor de steun in de FIFA-verkiezing. Dat is een aanwijzing dat de bestuursbeslissing zeker niet door alle leden gedeeld wordt.

Stemadviezen

De 209 leden van de FIFA krijgen op 26 februari elk een stem in de verkiezing. Ze hoeven zich niet te houden aan de stemadviezen van de continentale federaties, maar lieten zich in het verleden vaak wel leiden door de heersende opvatting op hun continent.

Infantino wordt openlijk gesteund door de continentale federaties van Europa, Zuid- en Midden-Amerika. Sjeik Salman kreeg tot nu toe alleen de steun van de Aziatische federatie AFC, waarvan hij al voorzitter is.

De verdeling van nationale bonden over de confederaties

Klacht over Salman

De beslissing van de Afrikaanse federatie om Salman te steunen komt niet als een grote verrassing. De sjeik sloot namelijk enkele weken geleden als voorzitter van de Aziatische voetbalfederatie een samenwerkingsverband met de federatie van Afrika. Namens de Afrikanen zette Issa Hayatou, de tijdelijke voorzitter van de FIFA, zijn handtekening onder het convenant.

Tegenstander prins Ali zag het verbond als een brutale poging van sjeik Salman om het continent Afrika achter zich te krijgen tijdens de verkiezing. De Jordaniër stapte naar de verkiezingscommissie van de FIFA en vroeg om opheldering. Salman wees de beschuldiging van de hand, omdat er volgens hem al maanden aan de overeenkomst gewerkt werd, voor hij besloot zich kandidaat te stellen.

Het is onduidelijk of de verkiezingscommissie de klacht van prins Ali in behandeling heeft genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl