De vrouw werd onderzocht in het AMC in Amsterdam
NOS Nieuws

'Eerste Nederlandse zwangere met zika-virus'

Een Nederlandse zwangere vrouw in Amsterdam zegt dat ze besmet is geweest met het zika-virus. Volgens de vrouw is de ziekte door een huisarts in Suriname vastgesteld nadat ze last had van jeuk en uitslag.

De vrouw was toen ongeveer 15 weken zwanger en het kind is gezond, zegt ze in het NOS-NTR-radioprogramma Nieuws en Co.

De Nederlandse vrouw is van Surinaamse afkomst en zou zika hebben opgelopen tijdens een vakantie in Suriname. Ze is in het AMC onderzocht. Daar is een echo van het hoofdje van haar kind gemaakt en daaruit bleek dat alles in orde was.

Geen bloedtest

In Suriname is geen bloed afgenomen. Ook in Amsterdam is dat niet gebeurd, omdat het virus toen al niet meer in haar bloed te vinden zou zijn. In een reactie zei minister Schippers dat ze niet weet of het hier inderdaad om een zika-besmetting gaat. "Dat is mij niet bevestigd door het RIVM." Volgens haar is er nog geen aanleiding om een meldplicht voor zika-besmettingen in te stellen.

Ze herhaalde dat voor zover bekend twintig mensen in Nederland besmet zijn met het virus. Ze weet niet of daar zwangere vrouwen bij zijn.

Gisteren werd bekend dat een zwangere vrouw in Spanje het zika-virus heeft. Voor zover bekend is zij de eerste zwangere vrouw in Europa die het virus heeft opgelopen.

De zwangere Nederlandse vrouw en het kindje maken het goed

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl