NOS Nieuws

Schippers: nu twintig zika-gevallen in Nederland

Schippers: nu twintig zika-gevallen in Nederland

In Nederland zijn nu zo'n twintig mensen die besmet zijn met het zika-virus. Minister Schippers zei voor de ministerraad dat het allemaal mensen zijn die het virus hebben opgelopen in Suriname. Het laatst gemelde aantal was dertien. Voor zover bekend zijn onder de twintig gevallen geen zwangere vrouwen.

Schippers voegde eraan toe dat de gelekoortsmug, die het virus verspreidt in Nederland "gelukkig" niet voorkomt. Die mug kan in Nederland niet overleven.

De minister kijkt met enige zorg naar de situatie in Caribisch Nederland. "Daar zijn die muggen wel en daar helpen we waar we kunnen om ze te bestrijden, maar daar kunnen wel mensen besmet worden."

Bijgepraat

Het RIVM houdt de situatie in Nederland in de gaten. Volgende week praat het instituut de Tweede Kamer bij. Het zal dan ingaan op de gevaren van zika en ook vertellen welke geruchten wetenschappelijk zijn onderbouwd. "Dat is belangrijk, want je moet ook wel nuchter blijven over de vraag in hoeverre de mug impact heeft in Nederland."

Volwassenen hebben over het algemeen weinig last van het zika-virus, op wat verschijnselen als koorts en gewrichtspijn na. Er wordt nog onderzocht of er een verband bestaat tussen het virus en geboorteafwijkingen.

Schippers benadrukte dat er nog veel moet worden uitgezocht en dat dat vooral in internationaal verband moet gebeuren. Gisteren werd bekend dat een zwangere vrouw in Spanje het zika-virus heeft. Voor zover bekend is zij de eerste zwangere vrouw in Europa die het virus heeft opgelopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl