Kiki Bertens, Arantxa Rus, Cindy Burger, Richèl Hogenkamp en Paul Haarhuis
NOS Sport

Kleinduimpje wil Russische Fed Cup-reus verslaan

  • Edwin Cornelissen

    Verslaggever

  • Edwin Cornelissen

    Verslaggever

De Nederlandse Fed Cup-vrouwen hebben vorig jaar aangetoond dat een positie op de wereldranglijst slechts een nummer is. Oranje was een reuzendoder door het hoger aangeslagen Slowakije en Australië te verslaan en te promoveren naar de wereldgroep.

Daarin wacht dit weekend een tegenstander van nog groter formaat: het Rusland van Maria Sjarapova, al doet zij zelf 'waarschijnlijk niet' mee vanwege een blessure. Maar het is duidelijk: Nederland is in Moskou opnieuw de underdog.

Kopvrouw Kiki Bertens meldde zich eerder deze week op Schiphol met een koffer vol Oranje-shirts, tennisrackets én dobbelstenen. In de vrije uurtjes spelen de dames bijvoorbeeld het ‘papegaaienspel’ Perudo.

Gezelligheid is belangrijk in de visie van captain Paul Haarhuis. Misschien wel een sleutel naar succes. “We proberen een heel goede sfeer te creëren om zo ontspannen mogelijk aan de wedstrijd te beginnen. De scherpte is er vooral als je weinig stress hebt. Als je de druk erop legt, nú moet het gebeuren, wordt er over het algemeen alleen maar minder gepresteerd.”

  • EPA
    Kiki Bertens en Paul Haarhuis tijdens een persconferentie in Moskou
  • EPA
    Maria Sjarapova en de Russische captain Anastasia Myskina

De aanpak bleek vorig jaar succesvol, toen Oranje voor eigen publiek Australië versloeg. Arantxa Rus deelde in Den Bosch de knock-out uit aan Jarmila Gajdosova, toen de nummer 48 van de wereld. “Dat zijn heel mooie momenten. Als je het beslissende punt kan maken en je merkt dat het team achter je staat, geeft dat een goed gevoel.”

De teamspirit kan de dames volgens Haarhuis tot grote hoogten stuwen. “Ook als je op de bank zit, tijdens zo’n wedstrijd, kun je elkaar omhoog tillen.” Rus vult aan: “Als je met een team speelt, kan er van alles gebeuren. Wij hebben van landen gewonnen, die allemaal hoger stonden.”

De aanstaande confrontatie met Rusland in de wereldgroep lijkt op voorhand een strijd tussen Kleinduimpje en de Reus. De wereldranglijst spreekt boekdelen. Sjarapova (6), Svetlana Koeznetsova (17), Jekatarina Makarova (31) en Daria Kasatkina (61) versus Bertens (95), Richèl Hogenkamp (141), Cindy Burger (185) en Rus (282).

Haarhuis is realistisch: “We spelen uit, dus we hebben weinig thuisvoordeel qua publiek en baansoort. Het zal een heel moeilijke opgave worden. Maar als je het individueel bekijkt, per dag en per wedstrijd, dan kunnen ze per wedstrijd stunten. Dat geeft dan misschien vertrouwen op de eerste dag. Daar moeten we ons aan vastklampen.”

En de speelsters weten sinds vorig jaar dat het mogelijk is om als Kleinduimpje een grote tegenstander te verslaan. Dus waarom dan niet een Russische reus? Bertens: “We gaan er alles aan doen om daar te winnen.” Ook Rus wil graag het ongelijk van de statistieken aantonen. “Op papier is het anders, maar ik denk dat alles mogelijk is.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl