NOS Nieuws

Amsterdamse vrijwilligers regelen kleinschalige opvang zelf

Vrijwilligers in Amsterdam-Oost hebben zelf het initiatief genomen om kleinschalige opvang te regelen voor enkele tientallen vluchtelingen. Volgens Het Parool worden later deze maand in een pand op de Mauritskade ongeveer dertig Syrische vluchtelingen ondergebracht.

Achter dit initiatief zit Gastvrij Oost, een groep van bewoners, organisaties en ondernemers die met de kleinschalige opvang willen laten zien 'dat het ook anders kan'.

Band opgebouwd

Een van de bedenksters van het plan Loes Laetemia zegt in de krant dat ze deze groep vluchtelingen heeft leren kennen toen die in de noodopvang zaten in de Wethouder Verheijhal. Uiteindelijk zijn de Syriërs overgeplaatst naar Heumensoord bij Nijmegen, het tentenkamp dat bekendstaat om het gebrek aan privacy en dagbesteding.

Laetemia: "Toen ze in de noodopvang zaten hebben we een band met de vluchtelingen opgebouwd. Ze kennen elkaar ook, dat vonden we belangrijk. We willen graag dat het goed gaat."

Normaal leefritme

In het pand, dat momenteel geschikt wordt gemaakt voor bewoning, gaan de bewoners zelf zorg dragen voor het huishouden en de boekhouding. Op die manier moeten ze weer de regie krijgen over hun eigen leven.

De vluchtelingen zullen zelf boodschappen doen, koken en de kinderen naar school brengen, zodat ze zo snel mogelijk een normaal leefritme krijgen. Ze krijgen daarbij hulp van beheerders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl