NOS Nieuws

Kabinet: juist niet met onderzoek MH17 bemoeien

  • ANP
    Minister Koenders van Buitenlandse Zaken op het Binnenhof

Het kabinet vindt het een 'principiële zaak' dat het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 volledig onafhankelijk kan plaatsvinden. Volgens minister Koenders is het niet verstandig als de regering eigenstandig nieuwe informatie gaat opvragen, waar het Openbaar Ministerie niet om heeft gevraagd.

"Ik geef het u op een briefje: als we dat wel doen dan is er echt sprake van het beïnvloeden door de politiek," aldus de minister van Buitenlandse Zaken.

Radargegevens

Oppositieleden vroegen zich af waarom er niet het maximale wordt gedaan om alsnog de Oekraïense en Russische radargegevens te verkrijgen.

Minister Van der Steur van Justitie gaf aan dat het OM geen extra radargegevens nodig heeft om de daders van de aanslag op MH17 te vervolgen. Het OM heeft volgens het kabinet voldoende aan de Amerikaanse beelden.

De oppositie is bang dat als later blijkt dat de extra radargegevens toch nodig zijn, het dan te laat is om die op te vragen. Maar Koenders denkt dat dat niet het geval zal zijn.

De minister benadrukte in het debat dat er juist internationaal waardering is voor de manier waarop Nederland zo objectief mogelijk probeert met onderzoek en vervolging om te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl