NOS Nieuws

Ombudsman: commotie is vervelend

Ombudsman Van Zutphen gaat niet in op het aanbod van Kinderombudsman Dullaert

Nationale ombudsman Van Zutphen vindt het vervelend dat er ophef is ontstaan over zijn besluit om Marc Dullaert niet te herbenoemen tot Kinderombudsman. "Ik vind het echt rot dat dit gebeurt", zei hij in Nieuwsuur. "Ik wil me zo graag richten op waar het écht om gaat als ombudsman."

Over de beslissing om Dullaert niet te behouden is veel te doen. Kamerleden zijn boos en een petitie met steun aan Dullaert is meer dan 20.000 keer ondertekend. Gisteren wilde Van Zutphen zijn besluit niet toelichten tegen de pers.

Veranderingen

Ook vanavond ging hij inhoudelijk nauwelijks in op zijn beslissing. "Ik wil graag met een andere Kinderombudsman aan de slag", zei Van Zutphen. Dat heeft volgens hem onder meer te maken met veranderingen in de samenleving, maatschappij en jeugdzorg.

De suggestie dat hij Dullaert ongeschikt vindt als Kinderombudsman, verwierp Van Zutphen. "Absoluut niet. Hij is een geweldige bouwer. Hij heeft in vijf jaar het instituut als een goede bouwer op de kaart gezet."

Waarnemer

Dullaert deed vandaag een openlijk aanbod om aan te blijven als waarnemend Kinderombudsman totdat er een opvolger is gevonden. Van Zutphen kan daar naar eigen zeggen niet op ingaan, omdat de Tweede Kamer daarover gaat.

Wel wees Van Zutphen erop dat het aanbod van Dullaert veronderstelt dat het een tijd gaat duren voordat er een opvolger is. "Maar ik heb tegen de Kamer gezegd: maak je geen zorgen, ik kan heel hard werken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl