Blok: huurders krijgen waarschijnlijk geen geld terug
Minister Blok denkt niet dat mensen die meer huur zijn gaan betalen op grond van ten onrechte verstrekte gegevens geld terug kunnen krijgen. Dat zei hij in de Tweede Kamer naar aanleiding van vragen over een uitspraak van de Raad van State.
De Raad bepaalde gisteren dat de Belastingdienst niet verplicht is gegevens over het inkomen van een huurder door te geven aan een verhuurder. Sinds 2013 gebruiken eigenaren van sociale huurwoningen die informatie om de huren te verhogen. Het kabinet wil scheefwonen aanpakken en verhuurders hebben daarvoor inkomensgegevens nodig.
Plicht niet in de wet
De Raad van State vindt dat de Belastingdienst alleen kan worden verplicht de gegevens te verstrekken als dat met zoveel woorden in de wet staat.
Minister Blok zei gisteren dat er voorstellen bij de Kamer liggen om die lacune aan te pakken en dat hij verder nog studeert op de precieze gevolgen. Onder meer de Woonbond bekijkt of huurders het te veel betaalde kunnen terugvorderen.
Privacy
Blok ging daar vandaag in de Kamer op in na vragen van onder anderen PvdA-Kamerlid De Vries. De minister noemde het niet aannemelijk dat de uitspraak leidt tot een vergoedingsplicht voor het Rijk of de woningcorporatie. Volgens hem stoelde de rechterlijke uitspraak vooral op een privacy-argument.
"Geldelijke schade is niet aan de orde." Blok benadrukte dat er een parlementaire meerderheid was voor de huurverhoging en dat er veel politieke steun is voor het idee dat scheefwoners meer moeten betalen.