'Banken moeten duidelijker zijn over contactloos betalen'
Banken moeten duidelijker aan hun klanten uitleggen wat de spelregels zijn bij contactloos betalen. Dat zegt Betaalvereniging Nederland, waar veel banken en andere instellingen die betaaldiensten verlenen bij zijn aangesloten.
Aanleiding is een onderzoek van de Consumentenbond, waarin wordt gedemonstreerd hoe je met iemands pincode en een mobiel pinapparaat snel veel geld van iemands rekening kan halen. Volgens de bond weten veel mensen niet dat ook transacties van bedragen groter dan 25 euro contactloos verricht kunnen worden, mits de pincode wordt ingevoerd.
Criminelen kunnen hier handig gebruik van maken, waarschuwt de bond. Met een infraroodfoto van een toetsenbord waar net een pincode op is ingevoerd, kunnen kwaadwillenden een pincode achterhalen. Aan de hand van de warmte van de toetsen kan de volgorde van de ingetoetste nummers worden achterhaald. Door vervolgens met een mobiel pinapparaat vlak langs de pas van het slachtoffer te lopen, bijvoorbeeld in een drukke winkelstraat, kan een transactie worden verricht.
Niet juist
"Hiermee attendeert de Consumentenbond ons erop dat banken niet altijd de juiste informatie aan hun klanten geven", zegt Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland.
"Sommige banken suggereren dat je bij bedragen boven de 25 euro altijd je pinpas in de automaat moet steken om contactloos te kunnen betalen. Dat is niet juist. Je kunt ook bij bedragen boven de 25 euro contactloos betalen zonder je pinpas in te voeren, maar dan moet je wel je pincode intoetsen."
Schade wordt vergoed
Beugel wijst erop dat er in Nederland nog geen gevallen bekend zijn van de vorm van contactloos zakkenrollen die de Consumentenbond aan de kaak stelt. "En mocht het wel voorkomen, dan zal de bank de schade vergoeden."
De Consumentenbond gebruikt voor zijn onderzoek een pinpas van ING. In een reactie aan de NOS benadrukt de bank dat mensen zuinig moeten zijn op hun pincode. "Het weggeven van je pincode is net zoiets als je huissleutel laten slingeren. Dan komen mensen vroeg of laat bij je binnen", zegt een woordvoerder.