Nederland en Duitsland tekenen voor militaire samenwerking
Aan boord van het marineschip de Karel Doorman hebben defensieminister Hennis en haar Duitse collega Von der Leyen hun handtekening gezet onder een militaire samenwerkingsovereenkomst.
Nederland is pleitbezorger van het organiseren van kleine, concrete samenwerkingsverbanden tussen Europese landen omdat dat sneller gaat en beter werkt dan één Europees leger.
Minister Hennis: "Die verdergaande samenwerking is noodzakelijk omdat niemand in Europa de dreigingen van vandaag, morgen, maar ook overmorgen in zijn eentje aankan."
Duitsland wordt medegebruiker van de Karel Doorman, een logistiek ondersteuningsschip. En het Seebataillon van de Duitse marine wordt opgenomen in de Koninklijke Marine. Het Seebataillon bestaat uit onder andere duikers, amfibische verkenners en mijnenexperts.
Het is voor het eerst dat een eenheid van het Duitse leger onder het gezag komt van een ander land, in dit geval Nederland. Andersom is dat al het geval. Duizenden militairen van de Luchtmobiele Brigade vallen bijvoorbeeld onder een Duitse commandant. En een Nederlandse tankeenheid is samengegaan met de Duitse Eerste Pantserdivisie.
Morgen zit Nederland als EU-voorzitter de informele defensieraad voor in Amsterdam. Daar komen alle ministers van Defensie van Europa bij elkaar om te praten over samenwerking. Het doel is daardoor geld te besparen en minder afhankelijk te worden van de Verenigde Staten.