Prins Harry in 2008 in Afghanistan
NOS Nieuws

'Prins Harry in 2008 bijna geraakt door Taliban-raket'

De Britse prins Harry is tijdens zijn legerperiode in Afghanistan door het oog van de naald gekropen. Sergeant Tom Pal vertelt in een nieuw boek dat in 2008 een raket van de Taliban het Britse kamp in Helmand raakte. De destijds 23-jarige Harry was daar op dat moment aanwezig.

"Ik herinner me dat ik een praatje aan het maken was met kapitein Russel en prins Harry. Op dat moment werd het kamp geraakt door een raket", vertelt Pal. "We keken elkaar aan en zeiden dat we onze helmen op moesten zetten. Een beetje laat, maar we deden het toch."

Ik had niet gedacht dat hij echt mee zou vechten.

Sergeant Tom Pal

De raket kwam zestig meter bij hen vandaan op een gebouw terecht. Volgens de sergeant was de prins behoorlijk geschrokken van de aanval. "We waren het wel gewend dat er iedere dag verschillende checkpoints werden aangevallen. Het bijzondere hieraan was dat we met een royal aan het kletsen waren en ineens brak de hel los."

Pal schrijft dat hij verbaasd was dat Harry zo dicht bij het front zat. "Ik had hem wel vaker gezien op trainingen, maar ik had niet gedacht dat hij echt mee zou vechten. Hij had zelfs een behoorlijk pittige klus." De prins vocht mee als Forward Air Controller, de oren en ogen van de piloot op de grond.

Aanwezigheid geheim

Om te voorkomen dat de prins een doelwit zou worden van de Taliban, werd zijn aanwezigheid in eerste instantie geheim gehouden. Hij moest de missie voortijdig afbreken omdat bekend werd dat hij daar zat.

In 2012 keerde de prins als Apache-piloot terug naar Afghanistan. Hij stopte in juni vorig jaar bij het Britse leger en zet zich nu in voor goede doelen. Sinds oktober werkt hij bij een organisatie die gewond geraakte en zieke militairen helpt bij hun herstel en terugkeer in de maatschappij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl