De Italiaanse ambassadeur komt aan bij het mortuarium waar het lichaam naartoe is gebracht
NOS Nieuws

In Egypte vermiste Italiaanse student dood teruggevonden

In Egypte is het het lichaam gevonden van de vermiste Italiaanse student Giulio Regeni (28). Alles wijst erop dat hij is vermoord. Zijn lichaam lag in een greppel langs een grote weg in een voorstad van Caïro. Het zat onder de blauwe plekken, steekwonden en wonden die door brandende sigaretten zijn ontstaan. De officier van justitie die het onderzoek doet, zegt dat hij waarschijnlijk een "langzame" dood is gestorven. Een kamergenoot heeft het lichaam geïdentificeerd.

De Italiaan studeerde aan de universiteit van het Engelse Cambridge, maar volgde tijdelijk colleges aan de Amerikaanse Universiteit in Caïro. Regeni werd vorige week maandag voor het laatst gezien. Een vriend zei dat hij om 20.00 uur naar een afspraak met een vriend in het centrum van Caïro was vertrokken.

Scenario's

Wie voor zijn dood verantwoordelijk is, is onbekend. "Er zijn meerdere scenario's", zegt NOS-correspondent Sander van Hoorn. De Egyptische regering zegt rekening te houden met terrorisme. Van Hoorn wil niet uitsluiten dat Egyptische veiligheidsdiensten er achter zaten.

Die maandag was de vijfde verjaardag van de opstand tegen de afgezette president Morsi. Om te voorkomen dat tegenstanders van de huidige president Sisi de straat op zouden gaan, waren de veiligheidsdiensten bijzonder actief. Misschien hebben die hem opgepakt, niet wetend dat hij een Italiaan was, zegt Van Hoorn.

Ook zou het kunnen dat de terreurorganisatie IS erachter zit, maar die eist dit soort ontvoeringen doorgaans op. Ook is het niet waarschijnlijk dat hij is ontvoerd om losgeld los te krijgen, want voor zover bekend is er met niemand onderhandeld.

Het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bij de Egyptische ambassadeur in Rome op maximale samenwerking aangedrongen en gevraagd de hulp van Italiaanse experts te accepteren. Ook is Egypte gevraagd om het lichaam van Regeni zo snel mogelijk naar Italië over te brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl