Staatssecretaris Dijkhoff op het Binnenhof
NOS Nieuws

Dijkhoff: 300 asielzoekers op één plek is kleinschalig en haalbaar

Staatssecretaris Dijkhoff zegt dat een opvanglocatie met zo'n 300 asielzoekers "haalbaar en goed te organiseren is". In de maatschappij klinkt de roep om kleinere azc's; dinsdag pleitte plaatsvervangend korpschef Ruud Bik voor een onderzoek daarnaar.

Kamerleden wilden van Dijkhoff weten bij hoeveel asielzoekers er sprake is van kleinschalige opvang. Een minimum aantal asielzoekers binnen één azc geeft Dijkhoff niet, maar een haalbaar getal is volgens hem vanaf ongeveer 300 asielzoekers op één plek.

Heesch

Dinsdag zei Dijkhoff al dat alle opvanglocaties welkom zijn, of het nu kleine of grote plekken zijn.

Het Brabantse dorp Heesch besloot gisteren om af te zien van de komst van een asielzoekerscentrum met 500 mensen. De gemeenteraad was tegen de opvang in een groot azc, wel wordt er nagedacht over kleinere opvang.

Hard werken

Volgens de staatssecretaris is het begrip van kleinschaligheid de afgelopen tijd veranderd. "Eerst noemden we een plek met 2500 mensen groot, toen werd 1200 groot. Daarna 600."

Dijkhoff heeft er begrip voor dat nog niet alle provincies en gemeentes voldoen aan de planning om opvang te regelen. Hij zegt dat er door veel mensen hard gewerkt wordt om draagvlak te verwerven en de doelstelling te halen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl