Minister Schippers, Paul Schnabel en minister Van der Steur bij presentatie van het advies
NOS Nieuws

Teleurgestelde reacties op advies hulp bij zelfdoding

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde is verbaasd over het advies van de commissie-Schnabel. Volgens de NVVE klopt het niet dat de meeste mensen met 'een voltooid leven' een opeenstapeling van ouderdomsklachten hebben en daarom een legaal euthanasieverzoek kunnen doen.

"Er is een grote groep mensen die worstelt met deze problematiek maar geen opeenstapeling van ouderdomsklachten heeft en die binnen de huidige wetgeving niet geholpen wordt", zegt directeur Schurink. Hij wil de komende tijd in kaart gaan brengen om hoeveel mensen het gaat.

'Heel vaag'

Ook Albert Heringa, de man die schuldig is bevonden aan hulp bij zelfdoding aan zijn 99-jarige moeder, is zwaar teleurgesteld. Hij had gehoopt op erkenning, maar volgens hem wordt de ruimte voor burgers steeds kleiner.

Heringa: ruimte voor hulp bij zelfdoding wordt kleiner

"Er wordt gezegd dat mijn moeder nu geholpen had kunnen worden, maar dat is zeer de vraag." Hij wijst erop dat een arts nu altijd het laatste woord heeft. En artsen zijn volgens hem vooral gericht op "somatische klachten", terwijl zijn moeder haar leven niet wilde beëindigen op basis van lichamelijke klachten.

Hij vraagt zich ook af wanneer een optelling van lichamelijke klachten hoog genoeg is, om een euthanasieverzoek in te willigen. "Dat is heel vaag."

Draagvlak

Voorzitter Schnabel van de adviescommissie is het niet eens met de kritiek. Hij zegt dat de huidige wet veel zorgvuldigheidseisen stelt en tegelijkertijd veel ruimte biedt. Verder staan er tegenover alle critici ook veel belangengroepen die het tegenovergestelde vinden, en is er binnen de medische beroepsgroep en in de maatschappij weinig draagvlak om de wet aan te passen, zegt Schnabel.

'Geen noodzaak in verandering van wetgeving'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl