Een paard overleed na mishandeling in 2015 in de Eempolder
NOS Nieuws

Burgerinitatief: speciaal politieteam in strijd tegen paardenbeulen

Een speciaal politieteam dat op jacht gaat naar de paardenbeulen die sinds 2013 actief zijn. Dat wil Henk ten Napel bereiken met een burgerinitiatief. Hij zette als voorzitter van de stichting Zinloos Geweld Tegen Dieren eerder al een meldpunt voor paardenmishandeling op, maar hij wil meer.

"Ik ben een roepende in de woestijn als ik zeg dat deze mensen levensgevaarlijk zijn. De politie kan niet veel meer doen dan registreren. Dus er moet iets gebeuren."

Zijn burgerinitiatief slaat aan: in krap anderhalve week tijd verzamelde hij de benodigde 40.000 handtekeningen. Vanmorgen stond de teller op ruim 40.900. "Het zegt heel erg veel over dit onderwerp, volgens mij gaat het bijna nooit zo snel met burgerinitiatieven."

Mensen mishandeld

Henk ten Napels wens om de paardenbeulen op te sporen komt voort uit eigen ervaringen. "In 2001 werd mijn eigen paard mishandeld. De man die dat heeft gedaan, heeft later mensen mishandeld voordat hij uiteindelijk kon worden opgepakt."

Er is er zelfs een paardenbeul die driehoekjes uit paarden snijdt, alsof hij een unieke handtekening wil zetten.

Henk ten Napel

Volgens de initiatiefnemer zijn er sinds 2013 verschillende paardenbeulen actief. "Ze slaan alleen in hun eigen regio toe. Daar weten ze precies waar de paarden staan, hoe ze weg moeten komen. En ze hebben verschillende manieren van mishandelen. De ene doet het op stal, de andere kiest voor paarden in de wei. Er is er zelfs een paardenbeul die driehoekjes uit paarden snijdt, alsof hij een unieke handtekening wil zetten."

Ten Napel schat dat er zeker vijftig paarden ernstig zijn verwond en een aantal ervan is aan die verwondingen overleden. "Daarnaast zijn er paarden met verwondingen waarvan we niet precies zeker weten hoe de dieren eraan komen. Een hengstig paard verwondt zichzelf soms aan een hek of een paal, maar veel andere verwondingen hebben een onduidelijke oorzaak."

In Duitsland goede resultaten

Volgens Ten Napel zijn er in Duitsland rond 2001 goede resultaten geboekt met een speciaal team dat werd opgericht na paardenmishandelingen. "Ze hadden een eigen website, registreerden meldingen. Dat is belangrijk, want je hebt het publiek nodig om ze te pakken. Mensen meldden zich door die website veel sneller als getuigen, de politie kon dus snel over informatie beschikken. En met succes. De paardenbeulen zijn gepakt en het team is opgeheven."

De petitie blijft voorlopig nog even online staan. "Stel je voor dat we 60.000 handtekeningen kunnen ophalen, of zelfs 100.000. Daarmee geven we een mooi signaal af aan Den Haag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl