Raffinaderij Shell Pernis, de grootste raffinaderij van Europa en een van de grootste van de wereld
NOS Nieuws

Winst van Shell gekelderd door lage olieprijs

De definitieve jaarcijfers van Shell bevestigen dat het olieconcern de winst flink heeft zien dalen. De nettowinst kwam afgelopen jaar uit op ruim 1,9 miljard dollar. In 2014 was dat nog 14,9 miljard dollar.

De cijfers van vandaag wijken nauwelijks af met de eerder gepresenteerde voorlopige cijfers. Shell kondigde vorig jaar aan dat er duizenden banen verdwijnen.

Twee weken geleden kwam het bedrijf al met voorlopige jaarcijfers. Dat gebeurde omdat er kort daarop in een bijzondere aandeelhoudersvergadering besloten moest worden over de overname van het Britse gasbedrijf BG voor 50 miljard euro. De aandeelhouders stemden, net als die van BG, in met de aankoop.

Waterbed

Het forse verlies heeft veel te maken met de lage olieprijzen. Een vat ruwe Brent-olie kostte twee weken terug maar 28 dollar, een dieptepunt van de afgelopen twaalf jaar; in 2014 stond de prijs nog boven de 100 dollar. Afgelopen dagen is hij wel weer een beetje opgeklommen, tot 35 dollar per vat.

De aandelenkoers van Shell ging in de laatste zes maanden met 35 procent onderuit. Toch heeft het aandeel sinds de eerdere publicatie van de voorlopige jaarcijfers inmiddels iets teruggewonnen, dankzij iets hogere olieprijzen. Het aandeel wint vandaag op de cijfers en de olieprijs meer dan 5 procent.

De impact van de olieprijzen wordt vooral zichtbaar bij de resultaten in de exploratie en productie van olie en gas, de zogeheten 'upstream'. Die daalde met 90 procent, terwijl de verdiensten bij de 'downstream', de raffinaderijen en de eindproducten, juist toenamen met 55 procent omdat de grondstof olie goedkoper is.

"Het is een soort waterbed geworden", zegt NOS-economieredacteur André Meinema, "ook al zijn de verdiensten en investeringen aan de voorkant met de winning van olie en gas doorgaans veel groter dan aan aan de achterkant."

Afslanken

De lage olieprijzen dwingen Shell ingrijpende veranderingen door te voeren. Het bedrijf investeerde afgelopen jaar bijna een kwart minder dan in 2014. Voor dit jaar verwacht Shell, samen met de overgenomen gasproducent BG, zo'n 33 miljard dollar te investeren. Dat is bijna de helft van het bedrag in topjaar 2013.

Het bedrijf zelf is ook aan het inkrimpen. Naast het schrappen van banen verkocht Shell in de afgelopen twee jaar voor meer dan 20 miljard aan bedrijfsonderdelen. De komende drie jaar moet er nog eens voor 30 miljard worden afgestoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl