Franse politieagent in Parijs
NOS Nieuws

Amnesty: mensenrechten geschonden bij noodtoestand Frankrijk

De noodtoestand in Frankrijk, die van kracht is sinds de aanslagen in Parijs in november, leidt tot de schending van mensenrechten. Dat zeggen Amnesty International en Human Rights Watch in een rapport.

Sinds de aanslagen heeft de Franse politie meer dan 3000 huiszoekingen gedaan en meer dan 400 mensen verplicht om op dezelfde plaats te blijven wonen. Veel van hen mogen 's avonds hun huis niet uit en moeten zich een paar keer per dag melden bij de politie.

Excessief geweld

De organisaties hebben voor hun onderzoek zo'n zestig mensen geïnterviewd. Velen daarvan zeggen dat er strenge maatregelen worden opgelegd, zonder uitleg en soms met excessief geweld. "Ze braken drie deuren open, terwijl ik zei dat ik de sleutels had. Maar ze negeerden mij", vertelde een geïnterviewde.

"Overheden mogen bijzondere maatregelen treffen in bijzondere tijden. Maar ze moeten dat wel voorzichtig doen", zegt een woordvoerder van Amnesty. "We zien in Frankrijk dat de uitvoerende macht mensenrechten schendt en dat is niet proportioneel te noemen."

Moskeeën

Veel van de geïnterviewden zeggen dat de noodmaatregelen vooral gebruikt worden tegen moslims, op basis van hun geloof, en niet omdat er concrete verdenkingen zijn.

De Franse autoriteiten hebben sinds november verschillende moskeeën gesloten. Volgens het rapport zat daar ook een moskee tussen waarvan de politie al had gezegd dat er "geen enkele aanleiding was om een onderzoek te starten".

Vrijdag vergadert het Franse parlement over de noodtoestand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl