Dontrell Stephens op beeld gefilmd vanuit een politiewagen kort voordat hij wordt neergeschoten
NOS Nieuws

23 miljoen voor zwarte man die door agent werd neergeschoten

Een federale jury in de Verenigde Staten heeft een claim toegewezen van 23,1 miljoen dollar aan een ongewapende zwarte man die door een agent was neergeschoten. Als gevolg van de schietpartij in Fort Lauderdale in Florida raakte de 22-jarige Dontrell Stephens voor het leven verlamd.

Stephens fietste in september 2013 tegen het verkeer in en werd gesommeerd te stoppen. Volgens de agent greep de fietser naar zijn middel en zwaaide hij met een zwart voorwerp.

De politieman dacht dat het een vuurwapen was, waarna hij vier keer schoot. Het slachtoffer zegt dat hij direct zijn handen in de lucht stak toen het vuur op hem werd geopend.

Dashcam

Uit videobeelden gemaakt met een dashcam in de politieauto blijkt dat Stephens niets in zijn linkerhand had en een mobiele telefoon in zijn rechterhand.

Volgens de jury zijn de burgerrechten van Stephens geschonden. De bewering van de agent dat het een vergissing was werd door de jury verworpen.

De zaak speelt op het moment dat in de Verenigde Staten de discussie is opgelaaid over de vele doden door politiekogels bij aanhoudingen van ongewapende zwarte mannen.

De advocaten van de agent gaan waarschijnlijk in beroep. Ook moet het parlement van Florida de miljoenenclaim nog goedkeuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl