100 euro voor een fles 'bevroren wijn'
Dat je alleen lekkere wijn kunt maken van druiven in een warm klimaat is een fabeltje. In het Ilok-gebergte in Kroatië is de oogst in volle gang bij tien graden onder nul.
De stad Ilok, gelegen aan de oevers van de Donau, staat bekend om zijn goede wijnen die in de heuvels om de stad heen worden verbouwd. In de stad is in iedere straat wel een wijnkelder te vinden.
Een specialiteit hier is de 'ijswijn'. Deze wordt gemaakt van bevroren druiven die 's winters worden geoogst. Door de vorst is het suikergehalte van de druiven veel hoger dan normaal. De druiven worden geoogst en geperst bij een temperatuur van minimaal zeven graden onder nul.
Kapers
Het moeilijkste is volgens één van de wijnboeren om te zorgen dat de druiven lang genoeg blijven hangen om in bevroren toestand geoogst te kunnen worden. Er zijn kapers op de kust. Een bewaker zorgt er met behulp van een geweer voor dat dieven de druiven met rust laten.
Het samen oogsten van de winterdruiven is een jaarlijks terugkerende traditie. Iedereen helpt mee. "Als je niet helpt met plukken, krijg je ook geen wijn", zegt een wijnboer. En het schijnt wel de moeite waard te zijn om mee te helpen, want de flessen gaan voor niet minder dan 100 euro per stuk van de hand.