De Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken
NOS Nieuws

Belgen en Irakezen opgepakt om groepsverkrachting Oostende

Justitie in België heeft zeven verdachten, onder wie vijf Irakezen, opgepakt die mogelijk betrokken waren bij de verkrachting van een minderjarig meisje in Oostende. Onder de Iraakse verdachten zijn een of twee asielzoekers die pas kort in België zijn, de overigen verblijven al langer in het land.

De vluchtelingen kunnen het land uitgezet worden als hun schuld wordt aangetoond, zegt de Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken.

Telefoon

Justitie kwam bij toeval achter de groepsverkrachting. De school van een van de verdachten had de politie onlangs gewaarschuwd omdat hun leerling met een wapen poseerde op Facebook-foto's. De schooldirectie vreesde dat de jongen radicaliseerde.

Toen de politie de mobiele telefoon van de leerling checkte, stuitten de agenten op een filmpje van de groepsverkrachting. Daarop was te zien hoe zeven jongens en mannen een zeventienjarig meisje dronken voerden en vervolgens verkrachtten. Dat gebeurde in de kelder van een woning in Oostende, vorig jaar november.

Bewusteloos

Het slachtoffer was bewusteloos tijdens het misbruik, en is vandaag volledig op de hoogte gesteld van wat er met haar is gebeurd. Pas daarna is de zaak in de openbaarheid gebracht.

Staatssecretaris Francken bevestigt dat er vluchtelingen onder de verdachten zijn; hij spreekt van een "walgelijke gebeurtenis". "Het is evident dat een verblijfsvergunning of asielstatus geweigerd kunnen worden", zei hij tegen de Belgische tv-zender VTM.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl