Sociale huurwoningen in IJmuiden
NOS Nieuws

Corporaties vroegen inkomens op van 1,9 miljoen huurders

De afgelopen drie jaar konden woningcorporaties precies nagaan hoeveel hun huurders verdienden, maar dat mag nu niet meer. De Raad van State heeft iemand die niet wilde dat zijn verhuurder inzage kreeg in zijn inkomensgegevens in het gelijk gesteld.

De goedkope sociale huurwoningen zijn bedoeld voor mensen met een inkomen tot zo'n 35.000 euro, vindt het kabinet. In 2012 besloot Den Haag daarom om huurders met een te hoog inkomen aan te pakken.

Hogere huur

Corporaties mogen deze zogenoemde scheefwoners een extra huurverhoging opleggen. Dit jaar gaat het voor middeninkomens (ca. 35.000-45.000 euro) om 2,6 procent huurverhoging, voor hogere inkomens is het 4,6 procent.

Een van die scheefwoners is Dick Westerbeek (61), die al sinds zijn geboorte in een huurwoning in het Nijmeegse Willemskwartier woont. Hij en zijn partner verdienen veel meer dan 45.000 euro en krijgen elk jaar een huurverhoging van zo'n 5 procent. "De huur gaat sinds 2013 ineens fors omhoog, maar de woning is niet veranderd of aangepast. Dat is waanzin", zegt hij.

Scheefwoner Dick Westerbeek is blij met de uitspraak van de Raad van State

Dankzij de maatregel zouden de scheefhuurders worden gemotiveerd om door te stromen naar een woning op de koopmarkt. Bovendien, zo zegt corporatiekoepel Aedes vandaag, waren de extra huurpenningen hard nodig om de verhuurdersheffing te compenseren. Dat is een jaarlijkse taks van honderden euro's per verhuurde woning, die de corporaties van het kabinet moeten betalen.

Om erachter te komen hoeveel hun huurders verdienen, mochten de corporaties tot vandaag de inkomensgegevens opvragen bij de Belastingdienst. Dat deden ze in groten getale: volgens Aedes werden in 2014 van de bewoners in de 2,68 miljoen sociale huurwoningen 1,9 miljoen inkomensverklaringen opgevraagd.

Uit die belastinggegevens bleek dat honderdduizenden mensen te veel verdienden en dus een huurverhoging aan hun broek kregen. In 2013 ging het om 355.000 huishoudens, een jaar later waren dat er zelfs 417.000. Het afgelopen jaar ging het om 328.000 huurders.

"Huis uit pesten"

Nijmegenaar Dick Westerbeek ziet het met lede ogen aan. "Mensen met een hoger inkomen zullen sneller geneigd zijn de wijk te verlaten. Zo blijven alleen mensen met een lager inkomen achter. Terwijl dit al een achterstandswijk is."

Zelf piekert hij er niet over om te verhuizen, ook al is zijn huur inmiddels opgelopen tot 475 euro per maand. "Ik ben een gigantische scheefwoner, maar ik laat mij niet zomaar mijn huis uit pesten."

Nieuwe wet

Overigens heeft minister Blok van Wonen een nieuwe huurwet ingediend, waardoor huishoudens met een inkomen vanaf 39.000 euro een jaarlijkse huurverhoging van 4 procent plus inflatie tegemoet kunnen zien. Hij zegt dat het opvragen van de inkomensgegevens door de woningcorporaties met de nieuwe wet alsnog goed wordt geregeld.

Blok hoopt dat de Tweede en Eerste Kamer zijn voorstel 'Doorstroming huurmarkt' spoedig aannemen, zodat de jaarlijkse huurverhoging op 1 juli gewoon kan doorgaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl