NOS Voetbal

Heitinga en Ajax hadden meer van elkaar verwacht

In juli zag de toekomst voor John Heitinga er nog heel anders uit. "Ik ben pas 31. Ik ben nog niet klaar met de voetballerij", zei de verdediger bij zijn terugkomst in Amsterdam. Zeven maanden later is alles anders. Heitinga is gestopt. En hij is pas 32 jaar.

"Ik was nog niet klaar met Ajax", zegt Heitinga nu. Het laatste half jaar viel hem zwaar, al wil hij zich niet negatief uitlaten over de uitzichtloze situatie die al snel ontstond. Trainer Frank de Boer stelde hem maar niet op. Waarom niet? Ajax had toch ervaring nodig? Heitinga was fit.

"Ik ben vrij vroeg in mijn carrière zwaar geblesseerd geraakt. Eigenlijk heb ik mijn hele carrière met een beperking gespeeld. En slijtage is normaal. Je speelt op het hoogste niveau, met druk en alles wat erbij komt kijken. Maar fysieke ongemakken waren niet de reden van de beslissing."

Ajax had meer van mij verwacht en ik had meer van Ajax verwacht.

John Heitinga

Heitinga kreeg maar geen speelminuten, maar De Boer vond dat hij een belangrijke speler was in de selectie. Goed voor de kleedkamer, zoals dat wordt gezegd. Maar om die reden was Heitinga niet teruggekomen naar Ajax, zo benadrukt hij. "Dingen die je niet in de hand hebt, daar kan je niets aan doen. Belangrijk zijn in de kleedkamer is natuurlijk leuk, maar je wil belangrijk zijn op het veld. Ik heb de afgelopen periode minder gespeeld, minder dan je lief is."

Dat zijn terugkomst bij Ajax niet zo is geworden als hij had gehoopt, vindt Heitinga doodzonde. "Het is natuurlijk wel een teleurstelling. Ajax had meer van mij verwacht en ik had meer van Ajax verwacht. Maar dat zijn dingen die je achter je moet laten. Je moet nu vooruit kijken. Ik ben een positieve jongen, het heeft geen zin om achterom te kijken. Ik ga nu met het volle verstand de volgende fase van mijn leven in."

De toekomst ligt op de Toekomst

Heitinga blijft meetrainen, maar aan aftrainen wil hij nog niet denken. "Dat woord wil ik eigenlijk nog niet horen. Ik ben nog niet klaar met Ajax", benadrukt hij. "Ik ga kijken wat ik leuk vind. Rondlopen op de Toekomst. Wil ik trainer worden? Kan ik trainer worden? Wat heb ik in mijn mars?"

Is Heitinga uiteindelijk wel tevreden met zijn carrière? "Absoluut. Ik kan met veel plezier terugkijken naar een mooie carrière. Ik ben gezegend dat ik vijf eindtoernooien heb mogen spelen, 87 interlands, in de drie grootste competities gespeeld en tegen de beste spitsen."

Heitinga speelde 87 interlands en hij staat daarmee in een elftal met grote namen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl