Tim Kuik, de directeur van Stichting Brein, houdt zijn visitekaartje vast
NOS Nieuws

Ondertitelaars films en series slepen Stichting Brein voor de rechter

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Een groep amateurondertitelaars die onder meer voor gedownloade films en series Nederlandse ondertiteling verzorgt, sleept Stichting Brein voor de rechter (.pdf). De groep wil weten of wat ze doet mag en of Brein ze wel mag sommeren om te stoppen.

Leden van de groep, die zich Stichting Laat Ondertitels Vrij noemt, liggen al langer in de clinch met auteursrechtenorganisatie Stichting Brein. "Ze maken illegale kopieën geschikt voor de Nederlandse markt en daar treden we tegen op", zegt Brein-directeur Tim Kuik in een reactie. "Dat doen we altijd zo en dat blijven we doen. Je gaat toch ook niet zomaar een vertaling van een boek verspreiden zonder toestemming van de maker?"

Vraagtekens auteurswet

De advocaat van de stichting, Camiel Beijer, was onlangs te gast bij Radio 10 om te vertellen over de zaak. Hij benadrukte daar dat het gaat om een groep hobbyisten, zonder commercieel oogmerk, die het leuk vinden om dit te doen. “Zo maken ze films voor een groter publiek toegankelijk."

Daarnaast worden niet alleen illegale films van ondertiteling voorzien, maar ook films die je kunt vinden bij bijvoorbeeld Amazon. De groep wil weten of ze die wel mag verspreiden.

Verder zet Beijer vraagtekens bij de Auteurswet, waar Brein zich op beroept. "De wet is honderd jaar oud, je kunt je afvragen of de regels dan nog wel toepasbaar zijn." "Dat is natuurlijk een beetje onzin", reageert Kuik. "De Grondwet is nog ouder en daar staan hele waardevolle dingen in."

Intimiderend

Een van de ondertitelaars, Ria, die ondertitels vertaalt onder de naam 'Suurtje', ontving sommeringen van Brein. Ze besloot te betalen, maar zegt de brieven wel als intimiderend te hebben ervaren en vraagt zich af in hoeverre dat mag, schrijft techsite Motherboard. "We hebben haar inderdaad een brief gestuurd en diverse keren met haar gesproken. Dat was niet intimiderend. Uiteindelijk is, ik neem aan in samenspraak met haar advocaat, besloten om te betalen", aldus Kuik.

Weinig kans

"Het lijkt er inderdaad sterk op dat er hier sprake is van auteursrechteninbreuk", zegt advocaat Menno Weij van advocatenkantoor SOLV. "Zover ik dat kan overzien ontkent de advocaat van de stichting dat ook niet, aangezien hij zijn argumentatie onder meer baseert op het feit dat de Auteurswet achterhaald zou zijn en dat er geen sprake is van commercieel belang. Wat ik nogal zwak vind."

"Mijn verwachting is dat Brein redelijk makkelijk een tegenclaim kan indienen en mogelijk zelfs zal winnen. Met als gevolg dat de groep zal moeten stoppen met de activiteiten, een schadevergoeding moet betalen over de periode dat de ondertitels beschikbaar waren en Brein mogelijk de kosten van de procedure verhaalt."

In een reactie aan de NOS verwijst Beijer naar een persbericht. Hierin staan de beweegredenen van de groep ondertitelaars om naar de rechter te stappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl