Bloedmonsters van zwangere vrouwen in Guatemala
NOS Nieuws

Europa moet maatregelen nemen tegen zika

De WHO roept landen in Europa op om nu maatregelen te nemen tegen de Aedes-mug en hun bevolking te informeren over de risico's van beten door muggen die met het zika-virus zijn geïnfecteerd.

"In elk Europees land waar de Aedes-mug voorkomt, bestaat het risico dat het virus zich verspreidt", zegt de WHO-regiodirecteur voor Europa Zsuzsanna Jakab. "Geïnfecteerde reizigers hebben het virus mee naar Europa genomen, maar het heeft zich nog niet verspreid, omdat de muggen nog niet actief zijn. Als het lente en zomer wordt, neemt de kans dat het zich verspreidt toe."

Nederland

De Aedes-mug komt in Nederland van nature niet voor, maar het virus kan mogelijk ook door de tijgermug worden verspreid. Die komt met de import van planten en tweedehandsautobanden uit tropische en subtropische gebieden Nederland binnen. De NVWA bestrijdt deze mug.

In Zuid-Europese landen komt de tijgermug wel van nature voor. Daar zorgt hij geregeld voor kleine uitbraken van chikungunya, een ziekte die gepaard gaat met hoge koorts, hoofdpijn, braken en hevige gewrichtspijn.

Maatregelen

Jakab adviseert Europa Aedes-muggen uit te roeien en zwangere vrouwen te informeren over de risico's van besmetting met het zika-virus. Dat kan bij ongeboren kinderen mogelijk tot ernstige hersenafwijkingen leiden.

Ook spoort de WHO Europa aan om zika-tests te ontwikkelen en vaccins waarmee mensen zich kunnen beschermen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl