CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm
NOS Nieuws

Privacywaakhond: we stonden op het punt de iPhone op zwart te zetten

  • Joost Schellevis

    Researchredacteur

  • Joost Schellevis

    Researchredacteur

De Amerikaanse en Europese overheden hebben op het nippertje weten te voorkomen dat de opslag van Europese data in de VS werd verboden. Dat zegt Jacob Kohnstamm, voorzitter van de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (voorheen het CBP), tegen de NOS.

In oktober oordeelde het Europese Hof van Justitie dat de privacy van Europeanen in de VS onvoldoende beschermd is. Bedrijven als Apple, Google en Facebook slaan op grote schaal data op, maar dat werd illegaal verklaard.

Gistermiddag, na het passeren van de deadline die het hof had gesteld, lag er eindelijk een akkoord tussen Europa en de VS. "We gingen met 120 kilometer per uur richting een muur, waarbij de iPhone op zwart zou gaan óf we ons werk niet zouden doen", aldus voorzitter Kohnstamm. "Het was een idioot dilemma: dat zou grote economische schade veroorzaken."

Het niet halen van de deadline had betekend dat Amerikaanse bedrijven als Google, Facebook en Apple geen data meer van Europeanen in de VS hadden mogen opslaan. Omdat dat nu massaal gebeurt, zou een dergelijk besluit van de privacywaakhonden grote problemen hebben opgeleverd.

Politiek akkoord

Nu er een politiek akkoord is tussen de VS en de EU, gaan de privacywaakhonden voorlopig niet handhaven. "We gaan kijken of het nieuwe privacy-akkoord voldoet aan de eisen van het Europees Hof", aldus Kohnstamm. Dat is nu nog niet in te schatten: "We hebben nog geen teksten gezien, alleen nog maar verhalen van de Eurocommissaris."

Binnen twee maanden moet er wat Kohnstamm betreft duidelijkheid zijn over het nieuwe privacy-akkoord. "In principe is de data-overdracht op dit moment nog illegaal", zegt Kohnstamm. "Maar we gaan niet handhaven als er uitzicht is op legalisering."

Betere privacybescherming

De Amerikanen hebben als onderdeel van het nieuwe akkoord beloofd dat op gegevens van Europeanen geen grootschalige surveillance zal worden toegepast. Ook worden bedrijven die privégegevens opslaan strenger gecontroleerd en kunnen Europeanen met klachten zich wenden tot een speciale ombudsman.

Of dat voldoende is, moet nog blijken. Naast de privacywaakhonden reageren ook politici sceptisch: volgens hen gaat het vooral om beloftes en staat er maar weinig zwart-op-wit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl