Een online versie van Popcorn Time
NOS Nieuws

Iedereen kan nu Popcorn Time op zijn eigen website plaatsen

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Het leek er even op dat Popcorn Time was gestopt, maar niks blijkt minder waar. De illegale variant van Netflix is inmiddels weer bereikbaar via de webbrowser en heeft dit keer een extra 'wapen'. De bestanden die nodig zijn om Popcorn Time in een browser te laten draaien, zijn openbaar gemaakt. Iedereen die een eigen website heeft kan daardoor Popcorn Time zelf draaien.

Dat meldt RTL Z en blijkt uit bestanden die online zijn gezet op Github, een bekende website voor software-ontwikkelaars. Hierdoor is het bijna onmogelijk om Popcorn Time te stoppen. De kans bestaat wel dat auteursrechtenorganisaties gaan proberen om de 'bron' van Popcorn Time, de website vodo.net, offline te laten halen.

'Beter beschermd'

Daarnaast werkt de nieuwe browser-versie samen met Torrents Time, een plugin die een beveiligde verbinding aanbiedt en daardoor je ip-adres afschermt. Daardoor zou het voor auteursrechtenorganisaties en licentiehouders moeilijker zijn om gebruikers aan te pakken.

Zij hebben de afgelopen maanden beloofd de strijd tegen Popcorn Time-gebruikers te intensiveren. Zo zei filmdistributeurs Dutch Filmworks in oktober tegen de NOS dat het bedrijf van plan is om individuele gebruikers aan te gaan pakken, zodra de technologie daarvoor gereed is. Men zou een schadevergoeding willen eisen die begint bij 150 euro.

Strijd tegen illegale films en series

Stichting Brein, een organisatie die opkomt voor auteursrechten, en filmdistributeurs proberen met man en macht de uploaders van films en series en Popcorn Time-gebruikers te bestrijden. Dit gebeurt met wisselend succes. Het lukt Brein geregeld om grote uploaders aan te pakken en vaak wordt het opgelost met een schikking.

Het aanpakken van Popcorn Time-gebruikers was tot nu toe een stuk lastiger. Om gebruikers te kunnen aanpakken, moet het ip-adres van de computer worden gekoppeld aan individuele gebruikers.

Daarvoor hebben distributeurs de hulp van internetproviders nodig en die hebben altijd gezegd dit alleen te doen na een bevel van de rechter. Daardoor is er in Nederland nog niemand beboet voor het gebruik van Popcorn Time, al wordt daar al dus wel mee gedreigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl