Rode Kruis VS: geef even geen bloed als je in zika-gebied was
Het Rode Kruis in de Verenigde Staten roept bloeddonoren op ten minste vier weken te wachten met een donatie als ze in een gebied zijn geweest waar het zika-virus voorkomt. De internationale hulporganisatie vermeldde daar wel bij dat de kans dat iemand besmet raakt via bloed "extreem klein" is.
In een verklaring zegt het Rode Kruis dat het verzoek geldt voor mensen die in Midden- en Zuid-Amerika zijn geweest. Als ze al bloed hebben gegeven en binnen twee weken symptomen van het zika-virus vertonen, moeten ze zich melden. Er is geen bloedtest voor het virus en 80 procent van de mensen met het virus wordt er niet ziek van.
Het Rode Kruis in de Verenigde Staten heeft niet eerder een dergelijke maatregel genomen voor een ziekte die via muggen wordt verspreid.
In Nederland is het al regel dat bloeddonoren vier weken geen bloed mogen geven als ze buiten Europa zijn geweest. Bloedbank Sanquin heeft die maatregel ingesteld om verspreiding van ziekten als knokkelkoorts en het westnilevirus tegen te gaan. "Zolang het virus niet opduikt in Europa is het niet nodig om een nieuw protocol in te stellen", zegt een woordvoerder van Sanquin.
Bloedtransfusie
De Amerikaanse vereniging van bloedbanken (AABB) deed gisteren een soortgelijke oproep aan bloeddonoren. De bloedbanken vinden het nog niet nodig het bloed te weigeren. Wel is er volgens de AABB een mogelijk geval van besmetting via een bloedtransfusie geweest. Ook heeft in Texas iemand het zika-virus opgelopen door seksueel contact.
In Brazilië zijn sinds oktober 4074 kinderen geboren met de hersenafwijking microcefalie; de Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft sterke vermoedens dat er een verband bestaat met een besmetting met het zika-virus, maar wetenschappelijk bewijs ontbreekt vooralsnog. Kinderen met microcefalie hebben een te kleine schedel. De gevolgen daarvan zijn zeer uiteenlopend.