Hillary Clinton op een verkiezingsbijeenkomst in New Hampshire
NOS Nieuws

Verkiezingscircus gaat verder in New Hampshire

De Democratische en Republikeinse presidentskandidaten zijn een dag na de spannende voorverkiezingen in Iowa aangekomen in New Hampshire. Daar is aanstaande dinsdag de volgende verkiezingsronde.

In Iowa won senator Ted Cruz bij de Republikeinen en Hillary Clinton bij de Democraten, al was het nipt. Het verschil met haar concurrent Bernie Sanders was maar 0,2 procentpunt.

Sanders werd door aanhangers enthousiast verwelkomd in het plaatsje Bow. Hij vertelde de menigte dat zijn campagne in Iowa "de wereld heeft verrast" en beloofde dat hij dat volgende week opnieuw zal doen.

Clinton zei op een bijeenkomst dat ze trots is dat ze nu in New Hampshire is, na haar overwinning in Iowa. "Ik heb daar een keer gewonnen en een keer verloren, en het is een stuk beter om te winnen", zei ze. Clinton refereerde aan haar verlies in 2008. Toen werd ze in Iowa verslagen door Barack Obama.

Teleurgestelde Trump

Bij de Republikeinen kreeg miljardair Donald Trump een teleurstelling te verduren. Hij ging aan kop in de peilingen, maar werd verslagen door de zeer conservatieve senator Ted Cruz.

Vlak na de uitslag feliciteerde Trump zijn collega nog en keek hij tevreden terug op zijn tijd in Iowa. Maar een dag later kiest hij voor de aanval. Trump zegt dat hij niet door de kiezers is beloond, terwijl hij de enige is die de campagne "uit eigen zak betaalt".

New Hampshire is een heel andere staat dan Iowa. De inwoners zijn er liberaler en minder religieus. Dat pakt naar verwachting gunstiger uit voor Donald Trump, die in New Hampshire wel moet vrezen voor de meer gematigde senator Marco Rubio. Hij werd verrassend derde in Iowa en is onverwacht een serieuze kandidaat geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl