VVD-staatssecretaris Dekker moet de kritische partijen in de Eerste Kamer overtuigen van zijn mediawet
NOS Nieuws

Dekker kan senaat nog niet overtuigen van nieuwe Mediawet

Staatssecretaris Dekker is er nog niet in geslaagd om de nieuwe Mediawet door de Eerste Kamer te loodsen. De staatssecretaris deed gisteravond verschillende toezeggingen om de critici over de streep te trekken. Hij moet die beloftes nu eerst op papier zetten. Op 1 maart gaat het debat verder.

Veel partijen in de Eerste Kamer, zoals regeringspartij PvdA en oppositiepartijen CDA, D66, GroenLinks, SP, ChristenUnie en 50Plus zijn zeer kritisch over Dekkers nieuwe Mediawet. De VVD'er wil meer concurrentie en minder amusement bij de publieke omroep.

In de senaat bestaat de vrees dat de NPO een te sturende rol krijgt, dat amusement van het scherm verdwijnt en dat de politiek een te grote rol gaat spelen bij de samenstelling van Raden van Toezicht en Raden van Bestuur in Hilversum.

Tijdens het debat dinsdagavond probeerde Dekker met enkele toezeggingen de bezwaren weg te nemen. Hij is onder meer bereid om de invloed van de politiek bij benoemingen voor omroepfuncties te beperken. Ook wil hij alle benoemingen bij de publieke omroep "tegen het licht houden". "Het kan transparanter en meer openbaar," zei Dekker.

Veel kritiek had de Eerste Kamer ook op de benoeming van Dekkers partijgenoot Bruno Bruins als voorzitter van de Raad van Toezicht van de NPO en enkele andere VVD'ers in omroepfuncties. Gevreesd wordt voor politieke partijdigheid en 'Poolse toestanden'. In Polen heeft de conservatieve regering de controle over de publieke omroep naar zich toegetrokken.

Polen

Dekker zegt dat de Nederlandse publieke omroep volstrekt onafhankelijk is en dat een vergelijking met Polen niet opgaat. Wel vindt hij dat een bewindsman niet meer betrokken mag zijn bij een benoeming in de Raad van Bestuur bij de NPO, omdat de NPO in de toekomst veel belangrijker wordt.

Dekker probeerde ook de ongerustheid over de toenemende macht van de NPO weg te nemen. Er zijn allemaal waarborgen om de invloed te beperken, ook omdat de NPO zelf geen programma's maakt, stelde Dekker. "De NPO zit aan de voorkant van het traject door te kijken naar het format, de rechten en de kosten. Daarna zijn de omroepen volledig autonoom in het maken van een programma."

Ook is hij niet bang dat er te weinig amusement op de tv zal komen, omdat het wel een middel mag zijn om het doel te bereiken. Een doel kan bijvoorbeeld het trekken van jongere kijkers zijn.

De Eerste Kamer wilde niet verder debatteren over de Mediawet, maar eerst de toezeggingen duidelijk op papier hebben. Dekker moet dat uiterlijk volgende week hebben gedaan. De Eerste Kamer gaat dan op dinsdag 1 maart verder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl