NOS Wielrennen

Ook met magneetjes kun je stiekem harder fietsen

Geheime magneetjes zijn een andere vorm van mechanische doping

Het kost 200.000 euro, het is onzichtbaar en je gaat er tien procent harder door fietsen. Nee, het is niet de prijs van een motortje zoals dat ook gevonden is in een fiets van Femke Van den Driessche, zo'n apparaat kost 'slechts' 2.000 euro. Het zijn magneten in een wiel.

De slimme magneetjes die verborgen zitten in wielen, zijn volgens experts een noviteit in het wielrennen. Het systeem is niet met het blote oog waar te nemen en kan bovendien vanuit bijvoorbeeld de ploegleiderswagen worden geactiveerd.

Hoe werkt het?

Moet een renner vanuit lagere snelheid ineens accelereren, dan zitten de magneetjes dichter bij de as van het wiel. Is de renner op snelheid, dan verplaatsen de magneetjes zich richting de buitenkant van het wiel.

Henk van Beek, mecanicien bij Salden een bekende fietsenzaak in Limburg, legt uit: "Als je een emmer water aan een touwtje hebt, en je houdt het touwtje vrij kort, dan kan je makkelijk blijven ronddraaien. Als het touw langer wordt, wordt de kracht vele malen hoger. En dat werkt ook zo in je wiel."

Maar leidt deze manier van mechanische doping ook de controleurs van de UCI om de tuin? Nee. Want als je een magneetje tegen de buitenkant van het wiel houdt, zie je meteen dat het niet in de haak is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl