Cavendish, Wiggins en Cancellara in Dubai
NOS Wielrennen

Wiggins open over motortjes, Cancellara houdt boot af

Woensdag begint in de Verenigde Arabische Emiraten de Ronde van Dubai, een vierdaagse koers in de woestijn. Dinsdagmiddag was er een persconferentie waar onder anderen Bradley Wiggins en Fabian Cancellara acte de présence gaven. Het gespreksonderwerp laat zich raden: motortjes. Maar niet iedereen had zin daar uitgebreid over te praten.

Wiggins zit erbij zoals we van hem gewend zijn. Ontspannen en welbespraakt babbelt hij met journalisten van onder meer Cyclingnews. "Vijf jaar lang had de wielerwereld het idee dat ze (de motortjes, red.) er waren. Ik geloof dat dit de eerste is die ze vinden. Ik ben er zeker van dat ze in het verleden vaker gebruikt zijn, maar toen zijn ze niet gevonden."

Nadat Wiggins het werelduurrecord op zijn naam had gebracht, werd zijn fiets door controleurs van de UCI ook uit elkaar gehaald. "Ze hielden maar niet op, dat is een goed teken."

Cancellara minder praatgraag

Ook Cancellara doet mee aan de Ronde van Dubai. Hij had minder zin om uitgebreid in te gaan op vragen over mechanische doping. "Ik heb er niet veel over gelezen, ik was met mijn familie op Mallorca. En daarna ben ik hierheen gekomen. We moeten maar kijken wat eruit komt."

Als journalisten refereren aan de vele video's op internet waarin wordt gesuggereerd dat Cancellara in 2010 in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix zelf met een motortje zou hebben gereden, antwoordt de Zwitser kort: "Ja, dat is een oud verhaal." Daarin heeft Cancellara gelijk: er is nooit enig bewijs voor geleverd.

Onderbreking in het gesprek

Ploegbaas Luca Guercilena bemoeit zich halverwege opeens met het gesprek. "Sorry, we zijn hier om te praten over de koers. Niet over motortjes."

Cancellara is daarna duidelijk: "Als jullie me er nog een keer naar vragen, ga je gang, maar dan ga ik. Want hier willen we niet over praten. Laten we praten over wielrennen. De rest interesseert me niet."

Er wordt nog verder gepraat over zijn overwinning op Mallorca en de doelen voor de Ronde van Dubai. Maar motortjes komen niet meer ter sprake.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl