Poolse en Amerikaanse militairen tijdens een oefening, vorig jaar februari
NOS Nieuws

Pentagon: vier keer zoveel geld voor militaire bijstand Oost-Europa

De Amerikaanse regering wil het budget voor volgend jaar voor trainingen, troepen en materieel in Oost-Europa verviervoudigen. Minister van Defensie Carter gaat het Congres voorstellen 3,1 miljard euro voor dit doel uit te trekken.

De forse verhoging is een antwoord op de "groeiende uitdaging" die Rusland vormt voor zijn Europese buurlanden, aldus Carter. "We hebben ons hier 25 jaar lang geen zorgen over hoeven maken, en ik zou willen dat het nog steeds niet nodig was", zei de bewindsman in een toespraak in Washington DC.

Korte missies

Volgens president Obama heeft de VS al veel gedaan om de NAVO te versterken na de Russische annexatie van de Krim in maart 2014, maar is het nog onvoldoende.

Met het extra geld kan het Pentagon onder andere meer Amerikaanse troepen voor kortdurende missies naar Europa sturen, meer militair materieel overbrengen en de faciliteiten voor de Amerikaanse militairen in Oost-Europa uitbreiden.

IS

Carter wil het budget voor de strijd tegen Islamitische Staat in Syrië en Irak verdubbelen tot bijna 7 miljard euro. Dat geld gaat onder meer naar geavanceerde precisiebommen en raketten, die worden gebruikt bij de luchtaanvallen op doelen van de extremistische milities.

De voorstellen staan in de laatste begroting die Obama naar het Congres stuurt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl