Het azielzoekerscentrum in Dronten
NOS Nieuws

'Ons azc in Dronten is een gewone woonwijk'

Het asielzoekerscentrum in Dronten staat tweede op de lijst van azc's met de meeste incidenten waarbij de politie is ingeschakeld, maar burgemeester Aat de Jonge is niet geschrokken. Hij heeft naar aanleiding van het rapport een gesprek gehad met de politie en de locatiemanager van het azc. "Dan leer je erdoorheen te kijken. Ik maak het niet kleiner dan het is, maar ik maak het vooral niet heel veel groter dan het is."

In Dronten zit sinds 1994 een azc. Het centrum is steeds groter geworden en herbergt nu 1300 asielzoekers, vooral gezinnen uit Syrië en Eritrea. Vorig jaar waren er zo'n 200 meldingen waarbij de hulp van de politie werd ingeroepen.

Wildplassen

Van die meldingen is er in 25 gevallen misschien sprake van een misdrijf, zegt de burgemeester. Daarbij gaat het om fietsendiefstal, lichte mishandeling of burenruzie. De andere 175 meldingen betreffen bijvoorbeeld wildplassen, een verloren sleutelbos, te laat terugkomen op het azc door een asielzoeker of het afplakken van een brandmelder omdat de bewoner op zijn kamer wil roken.

De Jonge zegt "heel goed, echt heel goed" te snappen dat veel mensen zich ongerust maken over de vluchtelingenstroom. "Dat je daarover bezorgd bent, dat begrijp ik heel goed. Sterker nog, dat ben ik ook wel eens van tijd tot tijd, maar naar aanleiding van deze cijfers hoef je niet bang te worden of je ongerust te maken."

Het gaat hier om 1300 mensen met heel veel trauma's die op een kluitje zitten en de hele dag weinig te doen hebben.

Burgemeester Aat de Jonge van Dronten

Want waar in Nederland heb je geen burenruzies, vraagt de burgemeester zich hardop af. "Het gaat hier om 1300 mensen met heel veel trauma's die op een kluitje zitten en de hele dag weinig te doen hebben. Mag er dan ook eens wat gebeuren? Ja, dat mag. Is dat goed te praten? Nee, maar daar doen we dan ook iets aan."

Zo heeft het azc zijn eigen wijkagent, buurtcoaches en er werken honderden vrijwilligers uit Kampen en Dronten. Er is goed toezicht en sociale cohesie binnen het azc. Het beeld op het azc verschilt niet van het beeld in de rest van Dronten. "Het aantal meldingen is ietsepietsje hoger op het azc en dat is verklaarbaar. Ons azc is een gewone woonwijk van Dronten en daar zijn we hartstikke trots op", zegt De Jonge.

'Waar in Nederland hebben we geen burenruzies? Dus ook op een azc"

Schaalgrootte

Wat met de meldingen is gebeurd, is onduidelijk. De burgemeester weet niet of er aangifte is gedaan, vervolging is ingesteld en of er mensen zijn veroordeeld. "Dat weet ik niet en dat weet niemand. We registreren namelijk niet op etniciteit en dat zou ik ook niet willen."

Mensen zijn niet tegen vluchtelingen, zoals volgens De Jonge sommigen ons willen doen geloven. "De angst zit hem voor een deel in de schaal, in de omvang waarmee je opeens geconfronteerd wordt. We moeten ook wel voor draagvlak zorgen in onze samenleving." Om die te verbeteren, heeft hij in een gesprek van bestuurders met minister Van der Steur ook gepleit voor kleinschaligere opvang.

Integratie

De Jonge is voor verplichte opvang van vluchtelingen door alle gemeenten. Gemeenten zijn nu al verplicht om een aantal woningen beschikbaar te stellen voor statushouders die recht hebben op een woning.

Waarom zou zo'n verplichting niet kunnen als het om de opvang van vluchtelingen gaat? "Dan kan het veel kleinschaliger, worden vluchtelingen veel meer gespreid over de samenleving en wordt integratie veel makkelijker."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl