NOS Nieuws

Nog veel vragen bij wetsvoorstel Huurmarkt

Minister Blok hoopt vanavond in de Tweede Kamer goedkeuring te krijgen voor een wetsvoorstel dat de doorstroming op de huurmarkt moet verbeteren. Veel partijen willen nog wijzigingen, maar het voorstel zal in grote lijnen worden overgenomen. De coalitiepartijen VVD en PvdA hebben onderling afspraken gemaakt en daarmee is een meerderheid veiliggesteld.

De SP heeft vooral moeite met de inkomensgrens van 39.000 euro. Wie meer verdient, moet wat Blok betreft een huurstijging kunnen krijgen van inflatie plus 4 procent, terwijl voor lagere inkomens de huurstijging in de sociale sector beperkt wordt tot inflatie plus 1 procent.

Kamerlid Bashir zegt dat er al eerder maatregelen zijn genomen, en die hebben ertoe geleid dat de huren de afgelopen jaren met 28 procent zijn gestegen. "Het is huurverhoging op huurverhoging, de rek is er een beetje uit." Hij wil dat de huren met de inflatie meestijgen, en verder niet.

D66 vindt het een probleem dat de huurprijs van een sociale huurwoning opnieuw wordt bepaald als er een nieuwe huurder komt. "Dan heb je twee identieke huizen naast elkaar. En dan betaalt de ene bewoner 600 euro per maand en de buurman 400 euro. Dat is natuurlijk heel moeilijk uit te leggen."

Zekerheid bieden

De PvdA heeft bezwaren tegen het aanbieden van tijdelijke huurcontracten door woningcorporaties. Kamerlid De Vries vindt dat de aanbieders van sociale huurwoningen een sociale doelstelling hebben en zich vooral moeten richten op duurzaam huisvesten. "Mensen moeten de zekerheid hebben dat ze lange tijd in een huis kunnen blijven wonen."

De VVD en de PvdA hebben inmiddels afspraken over de tijdelijke contracten gemaakt. Ze gaan Blok voorstellen om de nieuwe tijdelijke contracten niet voor één, maar voor twee jaar te laten gelden. De huurders moeten wel de mogelijkheid krijgen om die contracten tussentijds op te zeggen.

De ChristenUnie vindt het een slecht idee dat grote gezinnen, van acht of meer personen, gedwongen moeten verhuizen als een kind het huis uit gaat. "Wij zijn er niet tegen als zo'n gezin op vrijwillige basis verhuist, maar een plicht gaat ons echt te ver", zegt Kamerlid Schouten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl