NOS Nieuws

Oliereuzen verliezen miljarden door lage olieprijs

Door de lage olieprijs is de nettowinst van ExxonMobil, het grootste olie- en gasconcern ter wereld, vorig jaar gehalveerd. In 2014 bedroeg de winst nog 32,5 miljard dollar, vorig jaar was dat nog maar 16,1 miljard dollar.

Bij de 'upstream', de exploratie en productie van olie, is zichtbaar welke ravage de lage olieprijzen aanrichten. De inkomsten liepen hier met bijna 75 procent terug.

Bij de raffinage en afzet van olieproducten, de zogeheten 'downstream' verdubbelden de inkomsten juist doordat goedkopere olie lagere kosten met zich meebrengt.

ExxonMobil pompte vorig jaar 4,1 miljoen vaten per dag naar boven.

BP en Shell

Het Amerikaanse olieconcern doet het nog wel een stuk beter dan concurrent BP. Het Britse oliebedrijf schreef voor het eerst in meer dan twintig jaar rode cijfers met een nettoverlies van 6,5 miljard dollar. Dat verlies is naast de lage olieprijs ook toe te schrijven aan een bedrag van 12 miljard dollar dat het bedrijf vorig jaar moest neertellen voor de afwikkeling van de olieramp in de Golf van Mexico.

Shell kwam twee weken geleden al met de voorlopige cijfers en noteerde ook een enorme winstval. Donderdag presenteert Shell, het op één na grootste olieconcern ter wereld, de definitieve cijfers.

De aandelenkoersen van de olieconcern dalen vandaag verder. Het aandeel Shell verliest halverwege de middag bijna 5 procent en BP zelfs meer dan 8 procent. Het aandeel ExxonMobil verliest bij opening van de beurs op Wall Street 2 procent.

Olieplas

Alle oliebedrijven lopen zware averij op door de sterk gedaalde olie- en gasprijzen. Investeringen worden teruggeschroefd, bedrijfsonderdelen afgestoten, projecten stilgelegd of uitgesteld, en tienduizenden banen worden geschrapt.

Vorige week stond de olieprijs op het laagste niveau in twaalf jaar. Vandaag gaat de olieprijs weer hard omlaag. Voor ruwe Brent-olie wordt op de olietermijnmarkten vandaag 32 dollar voor een vat neergeteld. Gisteren kostte een vat nog meer dan 35 dollar. De nieuwe daling wordt veroorzaakt door tegenvallende Chinese en Amerikaanse industriecijfers. Sommige economen vrezen zelfs een nieuwe recessie in de VS.

Drie weken geleden dipte de olie naar 28 dollar, het laagste niveau in ruim 12 jaar. Zorgen over de economische groei in China en de overproductie van olie door de Amerikaanse schalie-olieproductie, de OPEC-landen en de herstart van de Iraanse olieproductie doen de olieprijzen de das om.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl