NOS Nieuws

Lawinegevaar in Frankrijk: ga niet offpiste

'Skiën is niet te doen, het lijkt meer op zwemmen'

Wintersporters in Frankrijk worden gewaarschuwd voor grote lawines. In de wintersportgebieden in de Franse Alpen is het warmer dan normaal rond deze tijd van het jaar en dus is de sneeuwlaag erg instabiel.

De afgelopen twee weken sneeuwde het nauwelijks in Frankrijk. Maar door een grote storm viel er de afgelopen 24 uur in sommige gebieden bijna 80 centimeter sneeuw.

Vanwege de hoge temperaturen hecht deze verse sneeuw niet aan de sneeuw die er al ligt en dus is er een grote kans op verschuivingen. "Skiërs kunnen beter niet offpiste gaan", zegt een verzorger van de pistes in de Franse plaats Chamonix. "Dat is erg gevaarlijk."

Ik heb geskied in Chamonix, maar het lijkt veel meer op zwemmen.

Wintersporter

Omdat het de laatste tijd zo weinig heeft gesneeuwd in Chamonix, was het grootste deel van de pistes in het gebied al gesloten. "Op de meeste hellingen kan niet worden geskied", zegt een ski-instructeur. "Erg vervelend voor de wintersporters."

Skiërs kunnen nog wel terecht op sommige gletsjers. "Ik heb geskied in Chamonix, maar het lijkt veel meer op zwemmen", vertelt een wintersporter. Hij kiest met deze temperaturen voor een andere activiteit. "Ik ga paragliden", zegt hij. "Skiën heeft toch geen zin."

De komende dagen gaat de temperatuur nog verder omhoog en wordt de sneeuw papperiger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl