In een enkel geval leidt een ongeval op de werkvloer tot een botbreuk
NOS Nieuws

Struikelen en uitglijden; de grote gevaren van de werkvloer

Mocht je vandaag aan het werk zijn, kijk dan goed uit waar je je voeten neerzet. De meeste arbeidsongevallen die leiden tot langdurig verzuim, worden namelijk veroorzaakt door een struikel- of glijpartij.

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat onderzoek deed naar verzuim na ongelukken onder werktijd, is een onhandige val in bijna een op de drie gevallen de oorzaak van meerdaagse afwezigheid.

Schoppen en bijten

Ook collega's en bijvoorbeeld cliënten of patiënten worden vaak genoemd als bron van ellende. Schoppen of bijten door anderen staan samen met bedreigingen op de tweede plaats. In de top-5 staan verder geraakt worden door een voorwerp, een beknelling of een val van een zekere hoogte. De meeste ongelukken gebeuren in fabrieken of op reparatiewerkplaatsen.

Het onderzoek van het CBS werd gedaan over heel 2014. Onder meerdaags verzuim verstaat het CBS een afwezigheid van vier dagen of langer.

Botbreuken

Uit de enquête blijkt verder dat 3,4 procent van de ondervraagden in 2014 een ongeluk op de werkvloer had. Dat komt neer op ongeveer 240.000 werknemers. In ruim een derde van de gevallen leidde het incident tot een verzuim van langer dan vier dagen.

Ongevallen als struikelingen of uitglijders leiden meestal tot verstuikingen of ontwrichtingen. Ook zeggen veel slachtoffers geestelijke schade op te lopen als gevolg van een ongeluk. In ongeveer 10 procent van de gevallen was er sprake van een verwonding of botbreuk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl