IOC-voorzitter Thomas Bach tijdens een persconferentie in Lausanne
NOS Sport

Bach: sporters zullen Rio niet mijden om zika-virus

IOC-voorzitter Thomas Bach is niet bang dat sporters de Olympische Spelen in Rio de Janeiro zullen mijden vanwege het zika-virus in Zuid-Amerika. "Er zijn al veel maatregelen genomen en er is nog zes maanden tijd om dit probleem aan te pakken", aldus Bach. "De vastberadenheid van de Wereldgezondheidsorganisatie, de Braziliaanse autoriteiten en de organisatoren zullen atleten ervan overtuigen om naar Rio af te reizen en samen de Olympische Spelen te vieren."

De WHO riep maandag de medische noodtoestand uit vanwege de sterke verdenking dat het zika-virus bij zwangere vrouwen kan leiden tot misvormingen bij baby's. Het onderzoek naar de risico's moet worden gecoördineerd en de bestrijding van de muggen moet worden opgevoerd, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie.

Bach is blij met de maatregelen van de WHO. De Duitser zei in nauw contact te staan met de betrokken instanties en zich geen zorgen te maken over nadelige effecten voor Rio. "Tot dusver is er geen reisverbod ingesteld en bovendien zijn de Spelen in de Braziliaanse winter, een ongunstige tijd voor de muggen", stelt Bach.

Advies voor zwangere vrouwen

De WHO adviseert zwangere vrouwen wel om een eventuele reis naar landen waar het virus veel voorkomt zo mogelijk uit te stellen. Vrouwen die in landen wonen waar het virus heerst, wordt geadviseerd bedekkende kleding te dragen en zich te beschermen met anti-muggen-middelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl