Russische luchtlandingstroepen tijdens een parade in Moskou, afgelopen augustus
NOS Nieuws

Russische militairen naar Servië

Rusland en Servië gaan samen een militaire oefening houden. Russische luchtlandingstroepen gaan nog voor april naar Servië om te oefenen met de Servische strijdkrachten.

Het Russische ministerie van Defensie heeft verder geen details bekendgemaakt. Hoelang de oefening gaat duren en hoe veel militairen eraan zullen meedoen, is onduidelijk.

Raketsysteem

Een oefening in Servië is er niet zo vaak, zegt correspondent David-Jan Godfroid. "Russische militairen in Servië; dat kan in de buurlanden Bosnië en Kroatië wel wat spanningen geven." Rusland is volgens Godfroid continu op zoek naar bondgenoten in de regio, waar de meeste landen lid zijn van de NAVO.

Kroatië en Servië ruziën de laatste weken weer, dit keer over wapens. Kroatië zou van plan zijn om een Amerikaans raketsysteem te kopen. Daarop besloot Servië een vergelijkbaar Russisch systeem te kopen, omdat het land zich genoodzaakt ziet zich te verdedigen tegen mogelijke agressie van het buurland.

Wipwap

De Servische regering wil graag lid worden van de Europese Unie. "Maar tegelijkertijd willen de Serviërs moedertje Rusland niet loslaten", zegt correspondent Marcel van der Steen. "Servië zit eigenlijk een beetje op een wipwap."

Gisteren zei het hoofd van de EU-delegatie in Servië nog dat hij zich zorgen maakt over de invloed van Rusland op Servië. Hij hoopt dat Rusland het proces van toetreding tot de EU niet zal verstoren of ondermijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl