Ruud Bakker (r) met Gerrie Knetemann
NOS Wielrennen

Voormalig soigneur Ruud Bakker (72) overleden

Oud-wielerverzorger Ruud Bakker is op 72-jarige leeftijd overleden. De soigneur, die in de jaren zeventig en tachtig indruk maakte met zijn manier van verzorgen, was afgelopen zaterdag betrokken bij een auto-ongeluk. Het hersenletsel dat hij daarbij opliep is hem fataal geworden.

Bakker maakt in 1974 zijn debuut bij de TI Raleigh-ploeg van Peter Post. En al meteen doet hij daar dingen die nieuw zijn. Zo introduceert hij vloeibare suikers, een elektrostimulator en ultrasoon geluid in het peloton.

Later ontwikkelt hij een goedje om op de huid van renners te smeren, ter bescherming tegen de regen. Hij komt op het idee na een wandeling in het park met zijn gezin. Hij ziet in de vijver eenden kopje onder gaan en het water daarna van de veren afglijden. In de Tour van 1980 regent het veertien dagen. De renners zijn dolblij met het imitatie-eendenvet.

Maar Bakker is meer dan alleen een verzorger voor renners, hij ontpopt zich ook als vertrouwenspersoon van onder anderen Joop Zoetemelk, Jan Raas en Hennie Kuiper. Gerrie Knetemann noemde hem ooit "de wereldkampioen der soigneurs".

Een Rolex cadeau

Aan de vooravond van de Tour de France in 1980 zitten ploegleider Post en Bakker met elkaar te praten. Bakker zegt dat hij het gevoel heeft dat Zoetemelk - na vijf tweede plaatsen - de Tour de France gaat winnen. Post belooft hem: als je gelijk hebt, krijg je van mij een Rolex.

In 2005, inmiddels 25 jaar later, laat hij trots zijn horloge zien aan verslaggever Jean Nelissen. "En hij is net als nieuw, net als Joop. Niks geleden!", zegt Ruud Bakker lachend.

Au Tour de Jean: Ruud Bakker

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl